Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Η ΕΚΤ ρίχνει 2,3 τρισ. ευρώ στη μάχη κατά της μάστιγας του κορονοϊού Αλλαγή κανόνων

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ο κορονοϊός προελαύνει και αφήνει πίσω του ανθρώπινες ζωές, απειλώντας, ταυτοχρόνως, την παγκόσμια οικονομία και δη την ευρωπαϊκή. Ως εκ τούτου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανοίγει τις στρόφιγγές της και είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει το ποσό των 2,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας και της αγοράς, που βρίσκονται μαζί με τα χρηματιστήρια σε ελεύθερη πτώση. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει επισημάνει ότι θα εκδώσει εντός του 2020 1 τρις ευρώ και ότι η ΕΚΤ θα στηρίζει τα κράτη της Ευρωζώνης όσο η κρίση διαρκεί. Η ρευστότητα σώζει την κατάσταση.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ Αλλαγή κανόνων
Επί του παρόντος δεν υπάρχει σενάριο πότε είναι πιθανό να τερματιστεί η οικονομική κρίση. Πάντως, η παγκόσμια αγορά δεν μπορεί να λειτουργεί με τους κανόνες που λειτουργούσε ώς σήμερα. Αλλιώς, θα καταρρεύσει. Επιβάλλεται ευελιξία. Και νέοι τρόποι διαχείρισης της κρίσης και του τρόπου σταθερότητας, που αφορούν στα δημοσιονομικά, στις εργασιακές σχέσεις, στα δάνεια και στους τρόπους ανάκαμψης. Δεν γίνεται λόγος για ανάπτυξη, διότι πια οι περισσότερες οικονομίες μπαίνουν σε ύφεση, ενώ, πλέον, κανείς δεν γνωρίζει τον αριθμό των ανέργων. Γινόταν λόγος πριν από δέκα ημέρες για 4 εκατομμύρια ανέργους και σήμερα ο αριθμός εκτοξεύεται στα 25 εκατομμύρια! Εδώ πλέον θα πρέπει να επιστρατευτεί η εμπειρία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άλλων πολέμων.
Εκπέμπει SOS η Ιταλία, ο τουρισμός και οι αεροπορικές εταιρείες
Οι μεγάλες βιομηχανίες παγώνουν την παραγωγή, μεγάλος αριθμός εταιρειών αναστέλλουν τις εργασίες χωρίς να είναι βέβαιο πότε και αν θα επανέλθουν, ενώ τόσο ο τουρισμός όσο και οι αεροπορικές εταιρείες στέλνουν SOS. Κάποιες εξ αυτών αντέχουν και δεν αντέχουν ως το τέλος Απριλίου, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται φόβοι και για το τραπεζικό σύστημα, αφού η Ιταλία, και δη οι τράπεζές της, που είχαν ήδη σοβαρό πρόβλημα, κλονίζονται. Και θα κλονιστούν ακόμη περισσότερο εάν παραταθεί η κατάρα του κορονοϊού.
Ενώ το 2019 είχαν μιαν ανάκαμψη της τάξης του 8% σε ό,τι αφορά τα κέρδη, σήμερα εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν μείωση της τάξης του 4%. Όσο, δε, για τον τουρισμό γενικότερα και ειδικότερα για τον κυπριακό, θέλει μεγάλη τύχη για να σωθεί η παρτίδα. Διότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς, εάν δηλαδή θα μπορούμε να καθαρίσουμε ώς τα μέσα Μαΐου π.χ., αλλά εάν μπορούν ή όχι οι ξένοι να έρθουν, εάν έχουμε πτήσεις και από πού, καθώς και αν υπάρχει χρήμα στην αγορά ώστε να μπορεί να ξοδευτεί για διακοπές.
Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας πορεία, αλλά και από την πορεία των άλλων κρατών. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη η εκπόνηση εναλλακτικών του τουρισμού σεναρίων για την τόνωση της οικονομίας με χρήμα από έξω προς τα μέσα ή με εσωτερικές περικοπές. Μακάρι να εξελιχθεί το θετικότερο των σεναρίων, όμως θα πρέπει να εξεταστούν και οι άλλες χειρότερες εξελίξεις και τρόποι αντίδρασης.
Μηδενίζονται τα ομόλογα
Το 36% των κρατικών ομολόγων έχουν μηδενική απόδοση, ενώ το 2016 έφτανε σε απόδοση 50%. Το πενταετές κρατικό ομόλογο της Κύπρου είναι στο 0,66%. Συνεπώς, η ΕΚΤ έρχεται να δώσει φτηνά δάνεια και να αγοράσει ομόλογα αφενός για να στηρίξει τα κράτη και τη ρευστότητα και αφετέρου την αγορά, αφού η προσφορά θα γίνεται με χαμηλό επιτόκιο δανείου.
Εφόσον η ΕΚΤ προσφέρει στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες χρήματα με χαμηλό επιτόκιο, ακόμη και αρνητικό, και αυτές με τη σειρά τους θα μπορούν να δανείζουν χαμηλότοκα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σημερινό, αλλά θα συνεχιστεί και όταν θα τερματιστεί η προέλαση του κορονοϊού, οπότε οι εταιρείες θα μετρήσουν τις ζημιές και αρκετές εξ αυτών θα παραμείνουν κλειστές ή θα πρέπει να αιμοδοτηθούν για να επιβιώσουν.
Είναι θέμα ρευστότητας της αγοράς. Στην παρούσα φάση ανακοινώνονται συνεχή μέτρα από τα κράτη, όπως και στην Κύπρο, με τη στήριξη της ΕΕ, λαμβανομένων των δημοσιονομικών, και των συναφών αποφάσεων της ΕΕ για ελαστικότητα στο Σύμφωνο Σταθερότητας (κάτω του 3% επί του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κάτω του 60% επί του δημόσιου χρέους).
40 δισ. για τις εταιρείες και 1,4 δις από την Κεντρική Τράπεζα
Ήδη η ΕΚΤ έχει απελευθερώσει 750 δις ευρώ για την αγορά δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Το πόσο αυτό είναι πρόσθετο στην προηγούμενη απόφαση για αγορά αξιογράφων της τάξης των 120 δις ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κατάσταση. Η κ. Λαγκάρντ επισήμανε ότι ενόσω η κρίση κρατεί, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της και θα συνεχίσει ώς το τέλος να αγοράζει κρατικά ομόλογα.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου προσφέρει στις εμπορικές τράπεζες 1,4 δις ευρώ (ποσό περί του 25% επί του ΑΕΠ) για: Α. Να μπορούν να δανείσουν με πιο χαλαρά κριτήρια (μηδενικές χρεώσεις – χαμηλά επιτόκια). Β. Να γίνει μείωση δόσεων δανείων ή για να αντέξουν στην περίπτωση κατά την οποία δάνεια δεν θα μπορούν να πληρωθούν.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποφάσισε την αποδέσμευση 40 δις ευρώ για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Το ήμισυ του ποσού αυτού θα διατεθεί ως εξής:
1) 10 δις ευρώ προορίζονται για τράπεζες για την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και 2) τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ για την αγορά δανείων με εξασφάλιση. Η τελευταία δόση έχει επίσης ως στόχο να διευκολύνει τις τράπεζες να δανείζουν χρήματα σε εταιρείες. 
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου