Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Από σήμερα ανοιχτοί όλοι οι ναοί – Τι πρέπει να προσέχουν οι πιστοί...Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού με λιτό στολισμό.

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ανοιχτοί για τους πιστούς είναι από σήμερα Κυριακή όλοι οι ναοί στη χώρα, με τους μητροπολίτες και τους ιερείς να έχουν λάβει μια δέσμη ιδιαίτερα αυστηρών μέτρων προφύλαξης προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή μετάδοση του νέου κορονοϊού.
Οι εκκλησιαζόμενοι επιβάλλεται να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, ο μέγιστος αριθμός (εντός του ναού) είναι τα πενήντα άτομα, θα υπάρχει ελεγχόμενο σύστημα αναμονής στις εισόδους των εκκλησιών και αντισηπτικά, ενώ γίνεται σύσταση για χρήση προστατευτικής μάσκας.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εκκλησία, από την Κυριακή θα εφαρμόζεται στους ναούς σύστημα ελεγχόμενης αναμονής για την αποφυγή συνωστισμού. Μάλιστα, οι πιστοί θα πρέπει να τηρούν αυστηρώς μεταξύ τους αποστάσεις ενός έως ενάμισι μέτρου. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ναός (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι βοηθητικοί χώροι) υπερβαίνει τα 500 τ.μ., ως μέγιστος αριθμός παρευρισκομένων ορίζονται τα πενήντα άτομα.
Εάν, ωστόσο, η προσέλευση είναι μεγαλύτερη, οι πιστοί θα παραμένουν στον προαύλιο χώρο τηρώντας την απόσταση του 1,5 μέτρου μεταξύ τους, αφού θα έχουν ανοιχθεί τα εξωτερικά μεγάφωνα. Με ακρίβεια επιβάλλεται να τηρούνται και οι αποστάσεις κατά την προσέλευση στη Θεία Μετάληψη. Οσο για τη διανομή του αντιδώρου, του άρτου, των κόλλυβων κ.ά., πέραν της τηρήσεως των ανάλογων αποστάσεων, πρέπει να τηρούνται και οι σχετικές υγειονομικές προφυλάξεις.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν όλοι στην εφαρμογή όσων προβλέπονται. Με προσωπική τους ευθύνη και μέριμνα, δύνανται να φέρουν προστατευτική μάσκα, την οποία θα αφαιρούν προσερχόμενοι στη Θεία Μετάληψη.
Μάσκα και γάντια είναι προτιμητέο να χρησιμοποιεί και το πρόσωπο που θα ελέγχει την είσοδο στην εκκλησία. Επίσης, προβλέπεται η χρήση διαφορετικών θυρών για την είσοδο και την έξοδο των πιστών.
Οσοι προσέρχονται στην εκκλησία θα αντικρίζουν ειδικούς κάδους για την απόρριψη χρησιμοποιημένου εξοπλισμού υγιεινής. Επίσης, σταθμούς αντισηπτικών-απολυμαντικών, όπου οι εκκλησιαζόμενοι θα πρέπει απαραιτήτως να απολυμαίνουν τα χέρια τους.
«Μείνετε σπίτι όσοι…»
Πάντως, η Εκκλησία καλεί όσους ανήκουν στις υγειονομικά ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν στα σπίτια τους, τονίζοντας πως εάν επιθυμούν την κατ’ οίκον εξυπηρέτηση των εκκλησιαστικών αναγκών τους, δύνανται οι ιερείς, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, να επιτελούν το ποιμαντικό τους καθήκον.
Αποστειρωμένοι θα είναι και όλοι οι ναοί. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα γίνεται τακτική απολύμανση των σημείων και των επιφανειών (εικόνες κ.λπ.) με τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος, ενώ σε εμφανές σημείο θα τοποθετηθεί εξοπλισμός υγιεινής (χαρτομάντιλα, χάρτινες πετσέτες, πλαστική σακούλα κ.λπ.).
Εάν κάποιος παρουσιάσει συμπτώματα ασθένειας, προβλέπεται η άμεση απομάκρυνσή του ή και η ασφαλής μετακίνησή του σε ειδικό χώρο προς αποφυγή επαφής με άλλα πρόσωπα. Θα υπάρχει ειδικός χώρος (π.χ. γραφείο, χώρος στο πνευματικό κέντρο κ.λπ.) με επαρκή αερισμό, με μάσκες, χαρτομάντιλα, πλαστική σακούλα για την απόρριψη αυτών και αντισηπτικό χεριών.
Τα καθίσματα θα είναι τοποθετημένα στο πλαίσιο των αναγκαίων αποστάσεων.
Οσον αφορά στον αερισμό των ναών, εφόσον παραμένουν ανοικτοί είναι υποχρεωτικός. Σε περίπτωση χρήσης τεχνητού κλιματισμού πρέπει να ληφθεί άμεση μέριμνα για τον καθαρισμό των φίλτρων αυτού, ενώ και κατά τη διάρκεια της τυχόν λειτουργίας του θα πρέπει να εξασφαλίζεται και ο ταυτόχρονος φυσικός αερισμός.
Για την αποφυγή συνωστισμού ήδη πολλές μητροπόλεις, με την οδηγία της Ιεράς Συνόδου, αποφάσισαν να τελούνται περισσότερες Λειτουργίες, τόσο κατά την Κυριακή όσο και κατά τις μεγάλες εορτές.
Αναφορικά με την τέλεση Ιερών Μυστηρίων, γάμων και βαπτίσεων και εξόδιων ακολουθιών, ισχύουν όσα παραπάνω προβλέπονται σχετικά με την προσέλευση των πιστών. Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού με λιτό στολισμό.
Δεν επιτρέπεται η παράθεση επιμνημόσυνων δεξιώσεων στα πνευματικά κέντρα ή στις αίθουσες των ναών, προς αποφυγή συνωστισμού. Τα παραπάνω ισχύουν για όλους τους ενοριακούς, προσκυνηματικούς, κοιμητηριακούς, ιδρυματικούς κ.λπ. ναούς, τα μητροπολιτικά και ενοριακά παρεκκλήσια, όχι όμως για τα παρεκκλήσια που βρίσκονται εντός ιδιωτικών κτημάτων, κτιρίων και επιχειρήσεων, στα οποία δεν επιτρέπεται η προσέλευση πιστών διότι ως ιδιωτικοί ναοί είναι προορισμένοι για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών αναγκών των ιδιοκτητών και των οικείων αυτών.
Την ίδια στιγμή, οι λιτανείες και οι μεταφορές εικόνων και λειψάνων προς προσκύνηση έχουν ανασταλεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Τέλος, απαγορεύονται οι οργανωμένες προσκυνηματικές επισκέψεις στα μοναστήρια. Ο αριθμός επισκεπτών που μπορούν να δέχονται ημερησίως (χωρίς διανυκτέρευση) δεν μπορεί να υπερβαίνει την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής 
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου