Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Επειδή υπάρχουν Δήμαρχοι και… δήμαρχοι – Η πόλη στην οποία δεν υπάρχουν άστεγοι

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Το φαινόμενο των αστέγων στις μεγαλουπόλεις δεν είναι τωρινό. Μια βόλτα στην Αθήνα και οι εικόνες είναι θλιβερές και αποκαρδιωτικές. Ωστόσο σε μια πόλη κατάφεραν αυτό το φαινόμενο να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και τελικά να το εξαφανίσουν!
Το φωτεινό παράδειγμα έχει να κάνει με το Ελσίνκι, όπου δεν υπάρχουν άστεγοι, χάρη σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που ξεκίνησε πριν χρόνια. Το 1987, υπήρχαν 18.000 άστεγοι στη Φιλανδία. Σήμερα είναι ελάχιστοι σε όλη την χώρα.
Από το 2007, η κυβέρνησή δοκίμασε το πρόγραμμα «Housing First» για τους άστεγους. Έδωσε δηλαδή στους άστεγους ή σε όσους μένουν στο δρόμο, ένα μόνιμο σπίτι όσο το δυνατόν συντομότερα. Παράλληλα, όσοι ήταν εξαρτημένοι, παρακολούθησαν υποχρεωτικά πρόγραμμα απεξάρτησης, όσοι δεν έβρισκαν δουλειά, τους προσφέρθηκαν δωρεάν μαθήματα εξειδίκευσης σε θέσεις εργασίας που είχαν ανάγκη οι επιχειρήσεις της χώρας.
Με τις θερμοκρασίες να είναι για μήνες κάτω από τους 0 βαθμούς, το να κοιμάσαι στον δρόμο, ήταν πολλές φορές μοιραίο. Έτσι η δήμαρχος στο Ελσίνκι έφτιαξε 403 συγκροτήματα διαμερισμάτων, όπου φιλοξενούνται οι άστεγοι, δίνοντας τους την ευκαιρία να αλλάξουν ζωή. Σε περιπτώσεις όπου οι χώροι αυτοί δεν φτάνουν, νοικιάζονται από το δήμο σπίτια και προσφέρονται δωρεάν στους άστεγους.
Και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι αυτό το πρόγραμμα θα το εκμεταλλεύονταν κάποιοι για να μένουν δωρεάν, τα νούμερα που προκύπτουν από την έκθεση του δήμου είναι απίστευτα ενθαρρυντικά.
Κανείς δεν μένει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, και σχεδόν όλοι είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται, επέστρεψαν στην αγορά εργασίας και πλέον συντηρούνται μόνοι τους.
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου