Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι λόγω συνωστισμού Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ΒΙΝΤΕΟ



Police-Voice blog ➤

https://www.police-voice.com/


Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, αργά χθες το βράδυ, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για την αποτροπή συνωστισμού, στο πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο να αποχωρήσει από την πλατεία και μετά από λίγη ώρα η πλατεία άδειασε.

Παράλληλα, ηχογραφημένο μήνυμα της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες, που ακούγεται από τα περιπολικά από χθες για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, τονίζει ότι δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε εξωτερικούς χώρους, ενώ επισημαίνει πως όλοι πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά, το μήνυμα της ΕΛΑΣ, που θα ακούγεται στους δρόμους έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, αναφέρει: «Δεν επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις άνω των εννέα ατόμων σε πάρκα, πλατείες και άλλες εξωτερικούς χώρους. Για την παράβαση προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ. Η απαγόρευση ισχύει έως και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Ας κάνουμε όλοι υπομονή. Ακολουθήστε τις οδηγίες για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία».

Στο αυτόφωρο όσοι καλούν σε μη χρήση της μάσκας

Εγκύκλιο για την αυστηρή τήρηση των νόμων σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, αποστέλλοντάς την στις Εισαγγελίες όλης της χώρας. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητά από τους συναδέλφους του να δείξουν «διαρκή επαγρύπνηση» ώστε να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου κάθε φορά που πολίτης προτρέπει στη μη χρήση μάσκας ή γενικότερα στη μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό.

«Οταν αυτοί που αντιτίθενται στα νόμιμα μέτρα και προσδίδουν στις δικές τους θεωρήσεις για τη χρήση της μάσκας τα χαρακτηριστικά αξιόποινης πράξης, είναι αυτονόητη υποχρέωση ο σχηματισμός ποινικής δικογραφίας και η τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλιώτας, σημειώνοντας μάλιστα πως στην περίπτωση αυτή τελείται το αδίκημα της διέγερσης σε ανυπακοή, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης έως ένα έτος ή χρηματική ποινή.

Μάλιστα, ο κ. Πλιώτας κάνει ειδική μνεία στην περίπτωση που το «κάλεσμα» σε ανυπακοή γίνεται μέσω του Διαδικτύου, διευκρινίζοντας πως και σε αυτήν την περίπτωση τελείται το ίδιο αδίκημα, αφού αυτό αναγράφεται ρητά στον νέο Ποινικό Κώδικα. Ετσι και σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και η σύλληψη του δράστη, τονίζει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Αν και η εγκύκλιος του κ. Πλιώτα αναφέρεται σε όλες τις περιπτώσεις που πολίτες καλούν σε «ανυπακοή» κατά της μάσκας, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνει ειδική μνεία στα σχολεία, σημειώνοντας πως η χρήση μη ιατρικής μάσκας έχει καταστεί υποχρεωτική για τους μαθητές.

«Η προστασία του πολίτη και η τήρηση της νομιμότητας, ως αποστολή της Εισαγγελίας, αποτελούν το σταθερό στόχο όλων των εισαγγελικών λειτουργών», σημειώνει ο κ. Πλιώτας, αναφέροντας πως η παρέμβασή του οφείλεται σε μία σειρά από «μεμονωμένα πρόσφατα περιστατικά, που όμως επιμένουν να εμφανίζονται, προσδιοριζόμενα από αντιδράσεις ατόμων διαφωνούντων με τα ληφθέντα από την Πολιτεία μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19 (“κίνημα κατά της μάσκας”)». Το εν λόγω «κίνημα», όπως εντοπίζει ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, «προκαλεί εύλογη ανησυχία στους νομοταγείς πολίτες και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία».

Αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά εγκύκλιος που εκδίδει τους τελευταίους μήνες ο κ. Πλιώτας αποκλειστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπενθυμίζει μάλιστα πως πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται και οι προηγούμενες οδηγίες του, για άμεση παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών κάθε φορά που πολίτης παραβιάζει τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας. Το συγκεκριμένο αδίκημα προβλέπει ποινές σε βαθμό κακουργήματος, αν προκληθεί θάνατος πολίτη.

Υπενθυμίζεται πως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διεξάγεται έρευνα για περιπτώσεις πολιτών που διέδιδαν «fake news» μέσω του Διαδικτύου για δήθεν βλαπτικές συνέπειες της μάσκας.


Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου