Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Κ. Φίλης: «Στα κατεχόμενα στήνει την επόμενη παγίδα η Τουρκία» Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤ 

Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός»   Σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι
 
filiskonos12

Στα κατεχόμενα, η Τουρκία επιχειρεί να υπονομεύσει την όποια διαπραγμάτευση, καθώς τα Βαρώσια και η περιοχή της Αμμοχώστου ήταν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί των Τουρκοκυπρίων προς τους Ελληνοκυπρίους, για να επιστραφεί η περιοχή και να πάρουν διοικητικά ανταλλάγματα.

Σαν κίνηση δυσκολεύει και την Ελλάδα, που μπορεί να μην είναι άμεσα θιγόμενη, ωστόσο σε συνδυασμό και με τις νέες τουρκικές NAVTEX, όπως αυτή ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, η Άγκυρα επιβαρύνει το κλίμα εντός του οποίου η Αθήνα καλείται να ξεκινήσει διερευνητικές, σημειώνει στο liberal.gr ο Κωνσταντίνος Φίλης.

Ενέργειες σαν τις παραπάνω, είναι κόντρα σε όσα συμφωνήθηκαν στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, όπως λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, δεν νομιμοποιούν τη χώρα μας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν καν αυτές ξεκινήσουν, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο της λογικής.

– Την ίδια ημέρα που Δένδιας -Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για διερευνητικές, ο Ερντογάν δήλωνε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω σε Αιγαίο και Μεσόγειο, ενώ ο κατοχικός πρωθυπουργός Ερ.Τατάρ έκανε φιέστα στα Βαρώσια. Πόσο δύσκολο είναι να ξεκινήσουν διερευνητικές σε αυτό το πλαίσιο;

Η Τουρκία δεν θέλει διάλογο με προκαθορισμένο πλαίσιο και κανόνες. Θέλει να έχει την δυνατότητα να επιβληθεί δια της ισχύος και να επιβάλει τους όρους της και την ατζέντα. Επίσης η Τουρκία αισθάνεται ότι είναι πολύ μεγάλη, πολύ ισχυρή για να πάει σε οποιωνδήποτε συμβιβασμό με τρίτες χώρες. Αισθάνεται ότι είναι ισότιμος συνομιλητής των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Άρα κινείται με βάση την συλλογιστική αυτή. Το επαναλαμβάνω η Τουρκία δεν θέλει διαπραγμάτευση με κανόνες, δεν θέλει όρους. Το αποδεικνύει αυτό το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει προσθέσει στα πολλά μέτωπα, ένα ακόμη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

– Τι επιπτώσεις μπορεί να έχουν στις διερευνητικές οι εξελίξεις στα Βαρώσια;

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη ενέργεια που είναι κόντρα σε όλα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η οποία έχει τέσσερις διαστάσεις. Καταρχήν είναι η προσπάθεια του Ερντογάν να ενισχύσει τον Τατάρ, ο οποίος είναι ο εκλεκτός της Άγκυρας σε σχέση με τον Ακιντζί που είναι ο νυν πρόεδρος των Τουρκοκυπρίων.

Κατά δεύτερον επιχειρεί να εγκλωβίσει και τον Ακιντζί σε περίπτωση εκλογής του ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους Ελληνοκυπρίους.

Το τρίτο στοιχείο είναι ότι η Τουρκία δείχνει ως μεγάλη δύναμη ότι είναι σε θέση να περιφρονεί τον διεθνή παράγοντα κι τον ΟΗΕ και να μην υπάρχει καμία συνέπεια σε βάρος της. Επιχειρεί επίσης να υπονομεύσει την όποια διαπραγμάτευση, διότι το Βαρώσια και η περιοχή της Αμμόχωστου ήταν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί των Τουρκοκυπρίων προς τους Ελληνοκυπρίους, για να επιστραφεί η περιοχή και να πάρουν ανταλλάγματα στο διοικητικό κομμάτι. Και το τέταρτο είναι πως με αυτό τον τρόπο δυσκολεύει την Ελλάδα.

Ναι μεν το ζήτημα μας ευαισθητοποιεί αλλά δεν είμαστε εμείς οι άμεσα θιγόμενοι, καθώς μπορεί η Κύπρος να είναι προέκταση του ελληνισμού αλλά ταυτόχρονα είναι ανεξάρτητη χώρα.

– Τι προβλέπετε επομένως ενόψει των διερευνητικών για τις οποίες χθες Δένδιας και Τσαβούσογλου συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία;

Καταρχήν, σε μια συγκυρία όπου ο διεθνής παράγοντας έχει κάνει τόσο μεγάλη διαμεσολαβητική προσπάθεια, καθίσταται δύσκολο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από τις συζητήσεις πριν καν αυτές ξεκινήσουν. Από την άλλη όμως πλευρά το άνοιγμα των Βαρωσίων δυσκολεύει την Ελλάδα γιατί επιβαρύνει το κλίμα και το ίδιο ισχύει και για τις τελευταίες Navtex της Τουρκίας, οι οποίες είναι παράνομες. Όχι επειδή δεν επιτρέπεται να κάνει στρατιωτικές ασκήσεις στην θάλασσα, αλλά γιατί έχουν εκδοθεί από λάθος σταθμό.

Θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από ελληνικούς σταθμούς. Είναι σίγουρα μια προκλητική ενέργεια, πολύ περισσότερο όταν η δεύτερη “πέφτει” πάνω στην 28η Οκτωβρίου. Είναι λοιπόν όλα αυτά κινήσεις κόντρα σε όσα συμφωνήθηκαν μέσα στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν νομιμοποιούν τη χώρα μας να αποχωρήσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν καν αυτές ξεκινήσουν. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να κινείται στο δρόμο της λογικής

Επομένως στο ερώτημά σας για την τύχη των διερευνητικών, η απάντηση είναι ότι θα προχωρήσουν, ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Υπάρχει μια κρυφή ελπίδα, ότι οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν αποδέκτες το εσωτερικό της, όπου ο Ερντογάν επιχειρεί να δείξει ότι ανθίσταται στις πιέσεις και ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν τον πτοούν.

Στην πράξη θα δούμε αν και εφόσον η πολύ άσχημη πορεία της τουρκικής οικονομίας θα υποχρεώσει την Άγκυρα να προσεγγίσει τις διερευνητικές με άλλο μάτι. Με δεδομένο ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει και μια αξιολόγηση από πλευράς των Ευρωπαίων. Δεν είναι πάντως αυτό το πιθανότερο σενάριο. Εν κατακλείδι, η Τουρκία καλλιεργεί ένα κλίμα, το οποίο ουσιαστικά τορπιλίζει εξ αρχής τις όποιες πιθανότητες για να εξευρεθεί μια λύση σε επίπεδο διερευνητικών επαφών. Αυτή όμως είναι η Τουρκία. Δεν θέλει όρους, ούτε διαπραγμάτευση με κανόνες. Το αποδεικνύει άλλωστε το γεγονός ότι στην παρούσα φάση έχει προσθέσει ένα ακόμη μέτωπο, αυτό στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.


Αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το «Μπαρμπαρός»

Αποχώρησε από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός».

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ το «Μπαρμπαρός» αναχώρησε από την περιοχή όπου βρισκόταν γύρω στις 10 χθες βράδυ, κινήθηκε ανατολικά της Κύπρου και τώρα βρίσκεται βόρεια της Κύπρου με κατεύθυνση δυτική.

Αυτή τη στιγμή πλέει σε διεθνή ύδατα χωρίς να τραβά καλώδια για τη διεξαγωγή ερευνών, ανέφερε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή.

Πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καινούργια τουρκική NAVTEX που να δεσμεύει νέα περιοχή για έρευνες από το συγκεκριμένο πλοίο, υπενθυμίζοντας πως η παράνομη NAVTEX για έρευνες από το «Μπαρμπαρός» στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου, που εκδόθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου, έληγε στις 18 Οκτωβρίου.

Ωστόσο εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη κίνηση τακτικής από την τουρκική πλευρά, καθώς την ίδια στιγμή βρίσκεται εν εξελίξει το άνοιγμα των Βαροσίων που μπορεί να οδηγήσει σε αποικισμό της Αμμοχώστου.

Σήμερα οι διαβουλεύσεις στο Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Βαρώσι

Στις 3.00 το απόγευμα (τοπική ώρα) θα λάβουν χώρα οι κλειστές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο θα εξετάσει αίτημα της Κύπρου βάση του άρθρου 35 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για αντιμετώπιση του ανοίγματος από την Τουρκία του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρόκειται να ενημερωθούν από την βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο – που θα είναι παρούσα στη συνεδρίαση- και μέσω τηλεδιάσκεψης από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Ρώσος πρόεδρος του Σ.Α. Βασίλι Νεμπένζια αναμένεται να διαβάσει δήλωση προς τον Τύπο στην οποία έχουν συμφωνήσει ομόφωνα τα μέλη του Σ.Α.

Στις επαφές της στη Λευκωσία, τη Νέα Υόρκη και τις πρωτεύουσες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κυπριακή Κυβέρνηση επιθυμεί η προεδρική δήλωση να μην περιορίζεται στην επαναβεβαίωση των σχετικών ψηφισμάτων και στην καταδίκη της απόφασης, αλλά να ζητά την ανάκληση της απόφασης και την αντιστροφή των ενεργειών που έγιναν.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου