Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Μισέλ σε Τσαβούσογλου: Προϋπόθεση για αναθέρμανση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας η μόνιμη αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τη μόνιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο στην πράξη θέτει ως προϋπόθεση για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των ανοιγμάτων που πραγματοποιεί τον τελευταίο καιρό η Αγκυρα με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων με την Ευρώπη, που βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο κ. Μισέλ στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ χαιρέτισε την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών της Τουρκίας με την Ελλάδα, ενώ η Ε.Ε. προσβλέπει επίσης, όπως είπε, και στην επανάληψη της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κ. Μισέλ υπενθύμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας στη συνεδρίασή του τον Μάρτιο.

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την τουρκική πλευρά να αποφύγει ενέργειες και δραστηριότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θέλει μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, αλλά πρέπει προηγουμένως να δει τα αποτελέσματα στην πράξη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.Σ., η θετική ατζέντα, εάν όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να εστιαστεί στα ζητήματα μετανάστευσης και στην εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών που ζητάει τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα.

Τέλος, ο κ. Μισέλ αποδέχθηκε πρόσκληση της τουρκικής πλευράς να επισκεφθεί την Αγκυρα, ενώ η ημερομηνία και τα θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου