Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Αποκάλυψη: Ακόμη δεν ορκίστηκε και άρχισε τα καψώνια στον Ερντογάν ο Μπάιντεν Δυσαρέσκεια Ερντογάν γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ακόμη περιμένει τηλέφωνο ο Ερντογάν

Αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν  έχει απαντήσει σε συγχαρητήριο τηλεφώνημα που έκανε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Γνωστοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο Μπάιντεν μέσα στο 2020 είχε κρατήσει αποστάσεις από τον Ερντογάν και ήταν επικριτικός κυρίως για την εμπλοκή του στη βόρεια Συρία, ενώ ήταν πιο «ευέλικτος» για την επέμβαση στη Λιβύη.

Αν και Μπάιντεν έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Τουρκία και γνωρίζει πολύ καλά τον Ερντογάν, φαίνεται να μη βιάζεται πολύ να απαντήσει στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα στον Τούρκο πρόεδρο. Σημειώνεται ότι ο Μπάιντεν επικοινώνησε  ήδη με αρχηγούς κρατών, δεδομένων συμμάχων των ΗΠΑ, όπως της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και δύο φορές με τον Νορβηγό ΓΓ/ΝΑΤΟ κ.ά.

Δυσαρέσκεια Ερντογάν γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο από τον Μπάιντεν – Ανοιγμα για διάλογο κορυφής με Μητσοτάκη

Εντονη δυσαρέσκεια και βαθύτατο προβληματισμό έχει προκαλέσει στον Ερντογάν, ως και σε κυβερνητικούς κύκλους στην Αγκυρα (Οκτί-ΤσαβούσογλουΑκάρ) -όπως αποκάλυψε χθες κατ’ αποκλειστικότητα η εφημερίδα μας- το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν έχει εδώ και τέσσερις εβδομάδες απαντήσει στο συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Τούρκου προέδρου για την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα, γεγονός που προβληματίζει έντονα την τουρκική πλευρά αναφορικά με επιμέρους «σημεία» των σχέσεών τους.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δύο άνδρες έχουν βρεθεί στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη το 2010, το 2014 και το 2016 επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και συνδέονται μεταξύ τους, κάτι που το έχει επισημάνει ο Ερντογάν. Πάντως, ειδικά στο θέμα της Βόρειας Συρίας και τη στάση του προέδρου της Τουρκίας απέναντι στους Κούρδους μαχητές, είχε παρατηρηθεί διάσταση απόψεων με έντονες διαφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπάιντεν έχει ήδη συνομιλήσει με 24 ηγέτες κρατών από όλες τις ηπείρους, μεταξύ των οποίων τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον παραιτηθέντα χθες Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Αυστραλό Σκοτ Μόρισον, τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν, τον Καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό, την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Γιασίντα Αρντερν, ως και τους ομολόγους της Ιαπωνίας, Σουηδίας, Πορτογαλίας, Πολωνίας κ.ά. Η Αγκυρα έχει τονίσει ότι θα το ανακοινώσει αμέσως αν υπάρξει απαντητικό τηλεφώνημα.

Εμμεση πρόσκληση

Στροφή Ερντογάν για συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Κυριακό Μητσοτάκη, αποτελεί η χθεσινή δήλωση του Τούρκου προέδρου, που μετά από καιρό τόνισε ότι είναι θετικός για ένα τετ α τετ μαζί του. Αυτό είπε εξερχόμενος από την Αγια- Σοφιά μετά την προσευχή της Παρασκευής, ενώ έκανε σύντομη αναφορά στον διερευνητικό διάλογο που θα αρχίσει στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Μαρτίου ανάμεσα στις δύο διπλωματικές αντιπροσωπείες (61ος γύρος). Η νέα κίνηση Ερντογάν εντάσσεται στην κατηγορία της πρόσφατης αλλαγής στάσης με «επιθέσεις φιλίας και γοητείας» προς Ευρωπαίους, Αραβες και άλλους ηγέτες κρατών.

Θετική ήταν η πρώτη αντίδραση κυβερνητικών πηγών στην έμμεση πρόσκληση Ερντογάν για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν: «Ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει τη βούλησή του για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία σε ανώτατο επίπεδο. Θα πρέπει να πάψει να αποτελεί είδηση ότι συναντιούνται οι ηγέτες δύο γειτονικών χωρών. Το κλίμα που δημιουργείται είναι θετικό και, εφόσον διατηρηθεί, μια τέτοια συνάντηση είναι χρήσιμη».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκ νέου συνάντηση των επικεφαλής των δύο μονίμων αντιπροσώπων στη Στρατιωτική Επιτροπή της Ατλαντικής Συμμαχίας για επιστροφή στις επαφές υπό τον Αμερικανό αναπληρωτή πρόεδρο της επιτροπής με σκοπό να προωθηθεί η πρόταση του Νορβηγού γ.γ./ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τη δημιουργία μηχανισμού αποσυμπίεσης καταστάσεων κρίσης μεταξύ συμμάχων κρατών.

Οι διερευνητικές επαφές απασχολούν τον γερμανικό τύπο, με εκτενές μάλιστα άρθρο της εφημερίδας «Suddeutsche Ζeitung» του Μονάχου, η οποία, αφού κάνει μια αναφορά στα όσα συνέβησαν στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζει ότι «Αθήνα και Αγκυρα, ενώ ήταν έτοιμες για πόλεμο, τώρα κάθονται στο τραπέζι των συζητήσεων».

Ετοιμη για δεύτερη συστοιχία S-400

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχετικά με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος σε λεκτικά επιθετικό ύφος είπε ότι «δεν πρόκειται να μας υπαγορεύσουν άλλοι για το τι θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία», ενώ πρόσθεσε ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα συζητηθεί με τους Ρώσους η έλευση και της άλλης συστοιχίας των πυραύλων. Ο Ακάρ είχε επισημάνει ότι είναι «πολύ προβληματική» η υπαναχώρηση στο θέμα των πυραύλων και επιπρόσθετα είχε εκφράσει την αισιοδοξία του ότι «με το διάλογο θα βρεθεί λύση», προβλέποντας μάλιστα και την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του αεροσκάφους F-35.

Για το μείζον θέμα των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας πραγματοποιήθηκε χθες ημερίδα στην αμερικανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή του πρώην ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για Συρία-Ιράκ πρέσβη ε.τ. Τζέιμς Τζέφρι, του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν Μάθιου Μπράιζα, της πρώην ΥΠΕΞ της Ισπανίας Ανα Παλάθιο, του γνωστού Τούρκου αναλυτή Σινάν Ουλγκέν, ως και του πρώην Βρετανού πρέσβη σε ΗΠΑ, Γαλλία και Τουρκία σερ Πίτερ Ουέστμακοτ. Εξετάστηκαν πολλές πτυχές του συγκεκριμένου θέματος που σύντομα θα απασχολήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου