Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Οι γόρδιοι δεσμοί όταν δεν λύνονται, κόβονται

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Οποιος επιχειρήσει να κόψει ένα δέντρο στην αυλή του σπιτιού του επειδή κρίνει ότι έχει πάρει επικίνδυνη κλίση απειλώντας τους διαβάτες, γνωρίζει πολύ καλά ότι έχει μπλέξει άσχημα με την κρατική γραφειοκρατία.

Πάνος Αμυράς

Γράφει ο Πάνος Αμυράς*

Πιο εύκολη είναι η παραπομπή των ελληνοτουρκικών διαφορών στη Χάγη παρά να βρει λύση στο πρόβλημά του ένας πολίτης, που γίνεται μπαλάκι μεταξύ δασαρχείου, δήμων, ΔΕΔΔΗΕ, περιφέρειας αιρετής και αποκεντρωμένης, για να μη βάλουμε στο πρόβλημα και τη μεταβλητή των κακόπιστων γειτόνων.

Επί τρεις ημέρες όλοι αυτοί οι δημόσιοι φορείς καβγαδίζουν δημοσίως για το ποιος είχε την ευθύνη κλαδέματος των δέντρων ώστε να αποτραπούν τα μπλακ-άουτ που ταλαιπώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στα βόρεια προάστια. Δεν είναι παράδοξο, αλλά όλοι αυτοί οι κρατικοί φορείς μπορεί να έχουν δίκιο. Η νομοθεσία είναι τόσο χαώδης που προσφέρει «παράθυρα» και υποπεριπτώσεις διατάξεων οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από κάθε κρατική υπηρεσία προκειμένου να πετάξει την ευθύνη από το κεφάλι της και  να τη μεταθέσει στην επόμενη.

Δεν πρόκειται για αβλεψίες νόμων αλλά για μία συνειδητή επιλογή αυτοπροστασίας των γραφειοκρατών από «παρείσακτους», όπως εν προκειμένω είναι οι δύστυχοι που πρέπει να κόψουν για λόγους ασφαλείας το δέντρο από την αυλή τους και οι οποίοι απειλούν την αιώνια νιρβάνα του κράτους. Ταυτόχρονα βέβαια η πολυνομία προσφέρει το έδαφος για αναπτύσσονται παραμάγαζα εξυπηρετήσεων, οι διαδικασίες τρέχουν πολύ γρήγορα εάν βρεις τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση.

Η περίπτωση του κλαδέματος που έφερε το μπλακ-άουτ είναι μόνο το δέντρο στο δάσος του χάους που επικρατεί στη νομοθεσία, που έχει σχέση με την καθημερινότητα του πολίτη και τις σχέσεις του με βασικές κρατικές αρχές. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα και προανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών ενώ θα ενταχθεί η υπογειοποίηση μέρους του δικτύου στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προσοχή όμως, οι καλές προθέσεις πολλές φορές δεν οδηγούν σε αποτελέσματα όταν μπλέκουν στη δίνη της γραφειοκρατίας. Ολα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή, με μεταρρυθμιστική ματιά, για να είναι ξεκάθαρες πλέον οι αρμοδιότητες των δημόσιων φορέων. Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, από το ποιος έχει την ευθύνη κλαδέματος ενός δέντρου μέχρι το καθεστώς αδειοδότησης μιας μεγάλης επένδυσης. Γιατί η Ιστορία έχει διδάξει ότι οι όταν γόρδιοι δεσμοί δεν λύνονται, τότε κόβονται.

ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το δίκτυο της εφορίας είναι μία πονεμένη ιστορία. Εχει εξαγγελθεί πάμπολλες φορές τα τελευταία 15 χρόνια, ουδέποτε όμως μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα για να εφαρμοσθεί στην πράξη η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση που θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή στην αγορά και θα τονώσει τα δημόσια έσοδα. Η κυβέρνηση αποφάσισε να εντάξει το έργο σύνδεσης του συνόλου των ταμειακών μηχανών και των POS με το Taxisnet στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ηδη η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δώσει προθεσμία μέχρι το τέλος Μαρτίου για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ταμειακών μηχανών ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης με το Taxis, ενώ από την 1η Απριλίου θα ξεκινήσει η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων.

Οταν θα λειτουργήσει πλήρως το νέο σύστημα, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πλήρη εικόνα της αγοράς ανά πάσα στιγμή, ενώ θα μπορέσει να προχωρήσει στην άσκηση φορολογικής πολιτικής με βάση πραγματικά στοιχεία για τον τζίρο επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Αναμένουμε την τελική υλοποίηση της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης που θα ενισχύσει τη διαφάνεια στην αγορά και θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της.

*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου