Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021

Ρωσία: Κρεσέντο βίας στις διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι ο οποίος έχει προταθεί για Νόμπελ Ειρήνης

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη ρωσική πρωτεύουσα δεν εμπόδισαν τους χιλιάδες υποστηρικτές του Αλεξέι Ναβάλνι να συγκεντρωθούν στη Μόσχα για δεύτερο Σαββατοκύριακο για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλάκισή του επικριτή του Κρεμλίνου.

Συλλαμβάνοντας πάνω από 3.000 άτομα, η ρωσική αστυνομία διέλυσε διαδηλώσεις στη Μόσχα και σε ακόμη 120 πόλεις, μεταξύ αυτών και τη σύζυγο του Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια.

Νωρίτερα είχε αναρτήσει φωτογραφία της στο Instagram από τις διαδηλώσεις, γράφοντας: «Αν παραμείνουμε σιωπηλοί, τότε θα έρθουν αύριο για κάποιον από εμάς».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Ιανουαρίου κατά την επιστροφή του στη Μόσχα από τη Γερμανία όπου ανάρρωνε μετά τη δηλητηρίασή του με νευροτοξικό παράγοντα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο ίδιος κατηγορεί τον πρόεδρο Πούτιν ότι διέταξε τη δηλητηρίασή του, αλλά το Κρεμλίνο το διαψεύδει.

Η ανταποκρίτρια του BBC στη Μόσχα μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές «έπαιζαν κρυφτό με την αστυνομία». Πλήθη διαδηλωτών ήταν διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, καθώς οι οργανωτές άλλαξαν δύο φορές το προγραμματισμένο σημείο συνάντησης επειδή η αστυνομία είχε λάβει πρωτοφανή μέτρα σφραγίζοντας την πρόσβαση σε περιοχές της πρωτεύουσας για τους πεζούς και κλείνοντας σταθμούς του μετρό.

Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει παράνομες τις διαδηλώσεις, καθώς δεν είχαν λάβει έγκριση και είχε ανακοινώσει ότι θα τις διέλυε.

Η Ιρίνα Βολκ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις που θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν επιδημιολογικούς κανονισμούς ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινικές κατηγορίες.

Οι διαμαρτυρίες υπέρ του Ναβάλνι την περασμένη εβδομάδα ήταν οι μαζικότερες και οι πιο εκτεταμένες στη Ρωσία εδώ και πολλά χρόνια και οι Αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν την επανάληψή τους.

Η αστυνομία πραγματοποίησε μια σειρά επιδρομών την περασμένη εβδομάδα σε διαμερίσματα και γραφεία της οικογένειας, συνεργατών και του Οργανισμού κατά της Διαφθοράς του Ναβάλνι.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε μέσω twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταδικάζουν τη συνεχή χρήση σκληρών τακτικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη εβδομάδα. Ανανεώνουμε το αίτημά μας προς τη Ρωσία να απελευθερώσει αυτούς που κρατούνται ασκώντας τα ανθρώπινα δικαιώματά τους, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξέι Ναβάλνι».

Υποψήφιος για Νόμπελ Ειρήνης

Ο Ρώσος πολέμιος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης. Και οι τρεις προτάσεις στηρίζονται από τη νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, που παραδοσιακά επιλέγει τους παραλήπτες του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης κάθε χρόνο.

Χιλιάδες άνθρωποι, από μέλη των Κοινοβουλίων παγκοσμίως έως πρώην νικητές, έχουν δικαίωμα να προτείνουν υποψηφίους. Οι υποψηφιότητες, που έκλεισαν χθες, δεν συνεπάγονται έγκριση από την Επιτροπή Νόμπελ.

Η Επιτροπή δεν σχολιάζει τις υποψηφιότητες, κρατώντας ως επτασφράγιστο μυστικό, για 50 χρόνια τώρα, τη λίστα με τους υποψηφίους και όσους δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Ο Ναβάλνι, που προτάθηκε αρχικά από Ρώσους ακαδημαϊκούς, μπήκε στις υποψηφιότητες για τις «προσπάθειές του για ειρηνικό εκδημοκρατισμό της Ρωσίας» από τη Νορβηγό πρώην υπουργό, Ολα Ελβεστουέν.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου