Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Κορωνοϊός: Χωρίς ηλικιωμένους οι ΜΕΘ Με ολοένα και νεότερους ασθενείς – Τι προβληματίζει τους ειδικούς εν αναμονή πιθανού ανοίγματος

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Με ολοένα και νεότερους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και λιγότερους ηλικιωμένους προχωρά η επιδημία. Η θετική επίδραση των εμβολιασμών που αποτελούν την ελπίδα εξόδου από την πρωτόγνωρη αυτή υγειονομική κρίση γίνεται εμφανής στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι από 17 έως 39 ετών είναι πλέον 17, αντιπροσωπεύοντας το 2,3% του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών στα νοσοκομεία. Αντίστοιχα, το 34,3% των διασωληνωμένων ασθενών είναι από 40 έως 64 ετών και οι 65 και άνω αντιπροσωπεύουν το 63,4%. Πριν από ενάμιση μήνα, στις 15 Φεβρουαρίου, τα αντίστοιχα ποσοστά είχαν ως εξής: 1,7% οι διασωληνωμένοι από 18 έως 39 ετών, 29,4% όσοι εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 και σχεδόν το 69% αντιπροσώπευαν οι ασθενείς από 65 ετών και άνω.

Οτι το 70% των ασθενών στα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή είναι νέοι άνθρωποι, υποστήριξε, μιλώντας χθες στον Σκάι, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνα – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, ενώ τόνισε πως είναι τραγικό να διασωληνώνονται άτομα ηλικίας 35-50 ετών δίχως υποκείμενα νοσήματα.

Η ίδια απέδωσε την αύξηση των νοσηλευόμενων και στις μεταλλάξεις που έχουν “σημαδέψει” το τρίτο κύμα και έχουν διαπιστωμένη αυξημένη μεταδοτικότητα.

“Με τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων δεν έχουμε άτομα αυτής της ηλικίας στις Μονάδες, που ξέραμε ότι ήταν υπεύθυνα και για την υψηλή θνησιμότητα του πρώτου κύματος, αλλά και για την κατάληψη των κρεβατιών για μεγάλο χρονικό διάστημα, με μακρά νοσηλεία. Επομένως, η πρώτη αποτίμηση είναι θετική, με τον εμβολιασμό των ατόμων μεγάλης ηλικίας”, ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας ότι η μείωση ηλικιωμένων στις ΜΕΘ εξαιτίας του εμβολιασμού είναι κάτι που παρατηρούν οι συντονιστές γιατροί.

Τη στιγμή που πιθανότατα από τις επόμενες ημέρες ανοίξει και άλλο λίγο η δεξαμενή της απελευθέρωσης των μέτρων, οι ειδικοί έχουν να συνυπολογίσουν αρκετούς δύσκολους παράγοντες. Πρώτον δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη εάν η κορύφωση έχει φτάσει, παρότι μοιάζει να βρίσκεται η χώρα σε αυτό το σημείο, και κυρίως εάν πολύ σύντομα δεν “ξαναφουντώσουν” τα κρούσματα. Επίσης, τα νούμερα παραμένουν υψηλά – σήμερα δεν αποκλείεται να καταγραφεί επίσης “ρεκόρ” – το ίδιο υψηλή είναι και η πίεση στα νοσοκομεία. Χθες, στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας έως το βράδυ έγιναν 464 νέες εισαγωγές και το σύνολο των νοσηλευόμενων, τόσο στις απλές κλίνες όσο και στις ειδικές ανερχόταν σε 5152.

Αχνά σημάδια αισιοδοξίας διαφαίνονται για την Αττική, που τις τελευταίες ημέρες δείχνει να συμμετέχει στο μολυσματικό χάρτη με μικρότερο ποσοστό συγκριτικά με όλο αυτό τον καιρό της έξαρσης του επιδημικού κύματος. Αλλες περιοχές, ωστόσο, αναζωπυρώνονται. Η Θεσσαλονίκη και γενικά η κεντρική Μακεδονία είναι μια τέτοια περίπτωση, ενώ υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο και στην Αχαΐα. “Η κατάσταση στην Αχαΐα είναι οριακή. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής της Αχαΐας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας. Τις επόμενες ημέρες να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των μέτρων. Η κατάσταση στα νοσοκομεία μας είναι εξίσου οριακή”, επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στην Πάτρα.

Μαρία-Νίκη Γεωργαντά

Πηγή ➤https://eleftherostypos.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου