Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Στον «πάγο» ο Ερντογάν από τον Μπάιντεν: Περιμένει ακόμα τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο Παρά τις πιέσεις της Άγκυρας ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ανταποκριθεί

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Παρά τις πιέσεις της Άγκυρας ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου - Η προνομιακή μεταχείριση που απολάμβανε από τον πρόεδρο Τραμπ αποτελεί πλέον παρελθόν - Η τουρκική οικονομία είναι στο «κόκκινο», λόγω και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη Δύση
Τι και αν ο Τζο Μπάιντεν προσκάλεσε τον Τούρκο ομόλογό του στο διαδικτυακό Παγκόσμιο Φόρουμ για το κλίμα, τον Απρίλιο με τη συμμετοχή ηγετών από 40 χώρες. Άλλη ήταν η πρόσκληση, την οποία περίμενε καρτερικά ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι μυστικό ότι μέχρι σήμερα Ο Λευκός Οίκος έχει αρνηθεί την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων, παρά τις πιέσεις της Άγκυρας.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει βάλει τον Ταγίπ Ερντογάν στον «πάγο». Δεν είναι γνωστό εάν θα υπάρξει τελικά επικοινωνία και εάν σ’ αυτή ο «πάγος» θα λιώσει ή όχι. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε Τούρκους διπλωμάτες πως υπάρχει πιθανότητα ο Αμερικανός πρόεδρος να επικοινωνήσει προσεχώς με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σημειολογικά, πάντως, βαραίνει το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε πρώτα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έστω κι αν η επικοινωνία έγινε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Κάποιοι δεν αποκλείουν να πρόκειται για αμερικανική μεθόδευση, ώστε να προηγηθεί η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας, αλλά με κάποιο πρόσχημα.

Στην Άγκυρα, πάντως, ενοχλήθηκαν για το γεγονός. Πρόκειται, εξάλλου, για παρέκκλιση από την παράδοση της αμερικανικής διπλωματίας, η οποία ανέκαθεν συνήθιζε να δίνει προτεραιότητα στην Τουρκία. Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ο πρόεδρος Ομπάμα πραγματοποίησε ένα από τα πρώτα του ταξίδια στην Τουρκία, συναντώντας τον Ερντογάν, χωρίς καν να περάσει από την Αθήνα. Ήταν, όμως, η εποχή που στην Ουάσιγκτον θεωρούσαν τον Ερντογάν «ισλαμοδημοκράτη» και υπόδειγμα για τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν έγινε γνωστό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ασκήθηκαν πιέσεις ώστε να υπάρξει αντίστοιχη επικοινωνία την ίδια ημέρα και με τον Τούρκο πρόεδρο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, παρ’ ότι η τουρκική διπλωματία εργάστηκε γι’ αυτό και εξέφραζε αισιοδοξία μέχρι την τελευταία στιγμή.

Το χειρότερο, όμως, δεν ήταν αυτή καθ’ αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, αλλά το περιεχόμενό της. Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα όσα ειπώθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Άγκυρα «πάγωσαν». Δεν είναι τόσο η κοινή πορεία Ελλάδας-ΗΠΑ σε σειρά θεμάτων, ούτε η αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας τους. Είναι κυρίως η έμμεση πλην σαφής δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι θα βοηθήσει εάν η Ελλάδα αντιμετωπίσει πρόβλημα (προφανώς από την Τουρκία).

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένουν σε πολικές θερμοκρασίες. Η Ουάσιγκτον επιμένει για τους S-400, αλλά και η Άγκυρα δεν κάνει πίσω. Κι όλα αυτά, όταν η τουρκική οικονομία είναι στο «κόκκινο»
, λόγω και του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη Δύση. Ο Ταγίπ Ερντογάν είχε συνηθίσει με την προνομιακή μεταχείριση που απολάμβανε από τον πρόεδρο Τραμπ και τώρα βιώνει τραυματικά την αλλαγή στάσης εκ μέρους των ΗΠΑ.
Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου