Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι Η Ρωσία είναι πίσω από την δολοφονία του πρώην πράκτορα Λιτβινένκο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ρωσία είναι «υπεύθυνη» για την δολοφονία του πρώην πράκτορα Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ο οποίος δηλητηριάσθηκε με πολώνιο 210, ένα σπάνιο ραδιενεργό ισότοπο, το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι «υπάρχει ισχυρό τεκμήριο» ότι οι αυτουργοί της δηλητηρίασης, οι οποίοι εντοπίσθηκαν από βρετανική έρευνα, «έδρασαν ως πράκτορες του ρωσικού Κράτους».

Το Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Μόσχα δεν παρείχε «εναλλακτική εξήγηση», «ικανοποιητική και πειστική», «ούτε απέκρουσε τα συμπεράσματα της δημόσιας βρετανικής έρευνας».

Στην απόφαση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα αναφέρεται ότι οι ρωσικές αρχές δεν πραγματοποίησαν ουσιαστική εσωτερική έρευνα, η οποία θα είχε επιτρέψει τον εντοπισμό και την δίωξη «των υπευθύνων της δολοφονίας».

Οι δικαστές έκριναν, κατά συνέπεια, ότι η Ρωσία είναι ένοχη για παραβιάσεις του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εγγυάται το δικαίωμα στην ζωή και του άρθρου 38 που υποχρεώνει τα κράτη να παρέχουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλα τα αναγκαία στοιχεία για την εξέταση μίας υπόθεσης.

Η Ρωσία καταδικάσθηκε να καταβάλει 100.000 ευρώ για ηθική βλάβη στην χήρα του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, ποσό ιδιαιτέρως υψηλό για τα δεδομένα του Δικαστηρίου.

Ο Ρώσος δικαστής του Δικαστηρίου διατύπωσε «αντίθετη άποψη» ως προς την παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή.

Πρώην πράκτορας της KGB και στην συνέχεια της διαδόχου του FSB, ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο αποπέμφθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες αφού κατήγγειλε μαζί με άλλους Ρώσους πράκτορες σχέδιο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για την δολοφονία του Ρώσου ολιγάρχη Μπόρις Μπερεζόφσκι.

Αφού έλαβε πολιτικό άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001, ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο εργάσθηκε ως δημοσιογράφος και σύμβουλος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ενώ σε βιβλία του κατήγγειλε την διαφθορά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και τις σχέσεις τους με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα κατήγγειλε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες οργάνωσαν την σειρά των βομβιστικών επιθέσεων κατά διαμερισμάτων στην Μόσχα το 1999 και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες για την δημιουργία κλίματος που θα έφερνε τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία, ενώ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι διέταξε την δολοφονία της δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαϊα.

Πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006, έπειτα από νοσηλεία τριών εβδομάδων και από το κρεβάτι του νοσοκομείου κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίθεση εναντίον του.

Η βρετανική έρευνα, το πόρισμα της οποίας δημοσιεύθηκε το 2016, εντόπισε τους Ντιμίτρι Κόβτουβ και Αντρέι Λουγκοβόι ως δράστες της δολοφονίας του Λιτβινένκο. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την έκδοσή τους.

 eleftherostypos.gr

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου