Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Νέα μέτρα: Μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα ταξιδιώτες από όλες τις χώρες – Ποιοι εξαιρούνται

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από ΟΛΕΣ τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις  χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00.

Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών μόνο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου και ώρα 06:00 - Θα εξαιρούνται  μόνον όσοι έχουν κάνει μοριακό τεστ αναχωρώντας από την Ελλάδα και επιστρέψουν από το εξωτερικό εντός 48 ωρών

Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η Ελλάδα θα δέχεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, επισκέπτες από όλες τις χώρες του  εξωτερικού, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.


Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες από την Ελλάδα που ταξίδεψαν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών - με δεδομένο ότι θα έχουν κάνει PCR λίγο πριν από την αναχώρηση τους. 

Επέλαση της Omicron σε Βρετανία και Δανία


Η απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας σχετίζεται άμεσα με την επέλαση της μετάλλαξης Omicron  και με δεδομένο πως θα αυξηθούν οι αφίξεις ενόψει Χριστουγέννων.


Χαρακτηριστικά, στη Βρετανία η Omicron επεκτείνεται με ραγδαίο ρυθμό, με τα κρούσματα της παραλλαγής να ανεβαίνουν κατά 50% σε μία μόνο μέρα, την Τρίτη, και πάνω από 1.500 Βρετανοί να μολύνονται από το συγκεκριμένο στέλεχος σε 24 μόνο ώρες. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος θάνατος από την Omicron. Συνολικά, οι νοσούντες στη Βρετανία από την Omicron έφτασαν χθες τους 4.713, ωστόσο εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.


Και η Δανία, ωστόσο, ξεπέρασε την Τρίτη για πρώτη φορά, τα 1.000 κρούσματα της Omicron (1.098) μέσα σε μία ημέρα και οι αρχές εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας. Η χώρα, που βρίσκεται στην πρωτοπορία όσον αφορά τον αριθμό τεστ αλλά και την αλληλούχιση του γονιδιώματος για τον εντοπισμό των παραλλαγών, είχε καταγράψει μέχρι χθες συνολικά 4.535 κρούσματα της Όμικρον, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών (SSI). Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής είναι θεαματική, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Δανία, στις 28 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα περισσότερα (περίπου 2.700) έχουν εντοπιστεί στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρά της.



ΠΟΥ: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία ενέχει επίσης υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, δήλωσε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ, στην εβδομαδιαία επιδημιολογική του ενημέρωση, είπε ότι απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να κατανοηθεί καλύτερα ο βαθμός στον οποίο η Όμικρον μπορεί να κάμψει την ανοσία που προέρχεται είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη μόλυνση.

«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που σχετίζεται με τη νέα ανησυχητική μετάλλαξη Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός», ανέφερε ο ΠΟΥ, επαναλαμβάνοντας σχόλια που έγιναν από αξιωματούχους του  σε διαδικτυακή ενημέρωση την Τρίτη.

Για πρώτη φορά από τότε που η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα ταξινομήθηκε ως μετάλλαξη «ανησυχίας» τον Απρίλιο, το ποσοστό των ακολουθιών Δέλτα που καταχωρήθηκαν στην παγκόσμια επιστημονική βάση δεδομένων GISAID μειώθηκε αυτήν την εβδομάδα σε σύγκριση με άλλες μεταλλάξεις, που επίσης προκαλούν ανησυχία.

Ωστόσο, η μετάλλαξη Δέλτα εξακολουθεί να είναι κυρίαρχη, αντιπροσωπεύοντας το 99,2% των σχεδόν 880.000 αλληλουχιών που μεταφορτώθηκαν στο GISAID, με δείγματα που συλλέχθηκαν τις τελευταίες 60 ημέρες. Η εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον φαίνεται πως έχει συντελέσει επίσης στην πτώση του ποσοστού των στελεχών του ιού που ήταν κυρίαρχα στα πρώτα «κύματα» της πανδημίας, όπως η Άλφα, η Βήτα και η Γάμα. Από το σύνολο των αλληλουχιών που έχουν καταχωρηθεί στο GISAID, περίπου 3.755 (0,4%) αφορούν την Όμικρον, ενώ τα στελέχη Άλφα, Βήτα και η Γάμα ήταν μαζί 401, λιγότερο από 0,1% το καθένα.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr 

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου