Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Βαρθολομαίος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία δίνει «αγώνα επιβίωσης» στην Τουρκία



Police-Voice blog ➤

Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης τεμένους στην Αθήνα - «Αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να μην ανοίγει η Θεολογική Σχολή» στη Χάλκη, προσθέτει

Ως «αγώνα επιβίωσης» χαρακτηρίζει τη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Τουρκία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας σε Αυστριακούς δημοσιογράφους στο Φανάρι.



Τονίζει, ωστόσο, ότι, με την κυβέρνηση του συντηρητικού-ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ έχουν υπάρξει ορισμένες βελτιώσεις, όπως η ρύθμιση του θέματος της υπηκοότητας για τη διασφάλιση της διαδοχής των Πατριαρχών, ενώ εξακολουθεί να παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο κ. Βαρθολομαίος επισήμανε ότι σήμερα η κατάσταση είναι καλύτερη και η τωρινή κυβέρνηση έχει κάνει μερικά βήματα στην κατεύθυνση της θρησκευτικής ελευθερίας, όπως με την επιστροφή κάποιων περιουσιών στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τη δυνατότητα τέλεσης θείας λειτουργίας σε κάποιες παλαιότερες εκκλησίες της Ανατολίας.

Όπως αναφέρει το ΑΡΑ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θεωρεί θετική τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς τις εκλογές για τους διαδόχους των Πατριαρχών -εκλογές που, κατά την άποψη του κ. Βαρθολομαίου, «είναι σημαντικές για την περαιτέρω επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου».

Εξίσου σημαντική θα ήταν, όπως επισήμανε ο ίδιος, «η εκπαίδευση μιας νέας γενιάς θεολόγων στο πνεύμα του διαλόγου και της ειρηνικής συμβίωσης», ωστόσο, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα του ΑΡΑ, αυτή η επιθυμία του Οικουμενικού Πατριάρχη δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί, καθώς η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που είχε ιδρυθεί το 1844, παραμένει κλειστή από το 1971.

Στο τηλεγράφημα σημειώνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ασκεί κριτική στο γεγονός πως η κυβέρνηση στην Άγκυρα ζητάει την ανέγερση ενός τεμένους στην Αθήνα ως αντάλλαγμα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. 

Ο ίδιος θεωρεί αυτήν τη σύνδεση ως μη επιτρεπτή από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς, όπως επισημαίνει, «είμαστε Τούρκοι υπήκοοι και θέλουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να γινόμαστε θύματα των ελληνο-τουρκικών ζητημάτων». 

Τάσσεται υπέρ της ίδρυσης τεμένους στην Αθήνα, ωστόσο, όπως λέει, «αυτό δεν πρέπει να αποτελεί λόγο για να μην ανοίγει η Θεολογική Σχολή».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να ασκεί κριτική στη μη ισότιμη μεταχείριση των μειονοτήτων από την πλειοψηφία στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως «ζούμε σε ένα μη χριστιανικό περιβάλλον, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε λιγότερα δικαιώματα από την πλειοψηφία. Ως πολίτες εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και ως εκ τούτου δεν θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΝΟΣ ΚΥΠΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ...
ΚΥΠΡΙΟΣ30/10/201417:26
Ως Τούρκος υπήκοος δεν του πέφτει λόγος για τζαμί στην Αθήνα. Ως ορθόδοξος πάλι δεν του πέφτει. Ως πνευματικός πατέρας των ορθοδόξων του πέφτει λόγος ΜΟΝΟ για το αν θα χτιστούν άλλες εκκλησίες. Το τζαμί αφορά περισσότερο τους Αθηναίους, που πρέπει να ρωτηθούν σε δημοψήφισμα -όπως και οι Ελβετοί. Δευτερευόντως και τους λοιπούς Έλληνες που είναι υπήκοοι της Ελλάδας, γιατί η λειτουργία του θα έχει συνέπειες και για αυτούς. Πέφτει περισσότερος λόγος σε εμένα που ζω στην Κύπρο, γιατί είμαστε στην ΕΕ και με επηρεάζει η ελεύθερη εισαγωγή "Ελλήνων" μουσουλμάνων στη χώρα μου, και πολύ λίγο ως ελάχιστα πέφτει λόγος στον οικουμενικό πατριάρχη ως Έλληνα τω γένος, το αν θα χτιστεί τζαμί στην /Ελλάδα. Αν έχει τη ψευδαίσθηση ότι θα λειτουργήσει η Χάλκη μετά ΚΑΙ από αυτή την παραχώρηση πλανάται πλάνην οικτράν. Πολύ απλά, με βάση τα όσα ισχύουν τώρα, θα είναι ο τελευταίος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Ας προσεύχεται καλύτερα.

Πηγή ➤ΕΦΗΜ. ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου