Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΜΕΓΑΛΗ Κ@ΛΟΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΑ ! ! Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Αλβανίας παρακάμπτει τους Τσάμηδες



Police-Voice blog ➤
Με σαφές χρονοδιάγραμμα διαλόγου και προκαθορισμένη ατζέντα που θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα που χρήζουν διευθέτησης μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, όπως την ΑΟΖ, τα σχολικά βιβλία και τα ελληνικά κοιμητήρια, επιστρέφει στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης 7 Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν , ότι Κοτζιάς – Μπουσάτι έθεσαν χρονοδιάγραμμα επίλυσης των διμερών θεμάτων μέχρι τις αρχές του 2017 και αμέσως μετά, εξέφρασαν τη βούληση να υπογράψουν το νέο Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας.
Τα υπουργεία εξωτερικών των δύο χωρών συνέστησαν ομάδες υπό των γενικών γραμματέων τους προκειμένου να θέσουν επί τάπητος τα εκκρεμή ζητήματα και «σηκώνουν τα μανίκια» τις επόμενες μέρες για να εξετάσουν ένα προς ένα τα θέματα.
Οι ίδιες διπλωματικές πηγές επεσήμαναν στο CNN Greece ότι η Αλβανία έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που θα της ανοίξει το παράθυρο διαλόγου με την Ε.Ε και θα δώσει ώθηση στην Ευρωπαϊκή της προοπτική.
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Κοτζιά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δεν έθεσε θέμα Τσάμηδων. Ενώ ο υπουργός εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουσάτι, είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα εδαφικών διεκδικήσεων από την Ελλάδα -γεγονός που σημαίνει πρακτικά, όπως υπογραμμίζουν οι πηγές, ότι καταρρέουν οι όποιες αιτιάσεις περί «Tσαμουριάς».

Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ στον Αλβανό πρωθυπουργό για τα περί «Τσάμηδων»

Πολιτικό πολιτισμό", "σοβαρότητα", "πιστή εφαρμογή των αρχών της ΕΕ και σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας" και "των δικαστικών αποφάσεων ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου", απαιτεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών από την αλβανική ηγεσία

Για την ελληνική πλευρά, βεβαίως, τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται, όπως είχαν επισημάνει προ εβδομάδος, κύκλοι του ΥΠΕΞ, καθώς "κατά τη διάρκεια της κατοχής από τις δυνάμεις του 'Αξονα, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους φασίστες και ναζιστές κατακτητές και αποχώρησαν από την Ήπειρο πρωτοβούλως, ομαδικά και οριστικά, ακολουθώντας τις εχθρικές δυνάμεις".
Η τοποθέτηση αυτή μετά την αναφορα του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο χθεσινό συνέδριο του κόμματος των Τσάμηδων περί "τσαμικού ζητήματος", καλώντας την να μην ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα και να μην διαστρεβλώνει την ιστορική πραγματικότητα.
"Ο απαιτούμενος πολιτικός πολιτισμός μεταξύ γειτόνων", τονίζει το ΥΠΕΞ, "προϋποθέτει σοβαρότητα, σεβασμό στα ακριβή γεγονότα της Ιστορίας και όραμα για σχέσεις που δεν θα επηρεάζονται, βέβαια, από την κατάφωρη, ηθελημένη ή μη, διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά θα βασίζονται στην οικοδόμηση επάνω σε ισχυρά θεμέλια ενός μέλλοντος που θα διασφαλίζει ουσιαστική πρόοδο στις διμερείς σχέσεις και θα συμβάλει στη σταθερότητα και ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής".
"H Αλβανία", επισημαίνει το ΥΠΕΞ, "θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή της πορεία εξαρτάται από την πιστή εφαρμογή των πέντε αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων, είναι και ο σεβασμός της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Αυτό προϋποθέτει ότι θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων, ειδικά όταν πρόκειται για εγκλήματα πολέμου, και αντί να ανακινεί ανύπαρκτα ζητήματα να εφαρμόζει τα προαπαιτούμενα και τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας".

Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Ράμα, χθες, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Ντιτμίρ Μπουσάτι, την περασμένη εβδομάδα, με δηλώσεις τους αναφέρθηκαν στην ύπαρξη "τσαμικού ζητήματος". Και ενώ ο κ. Μπουσάτι έλαβε την αυστηρή απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι "τσαμικό ζήτημα δεν υφίσταται", καθώς και ότι "η επαναλαμβανόμενη ανακίνηση ενός ανυπάρκτου θέματος από τις επίσημες αλβανικές Αρχές κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τις διμερείς μας σχέσεις"- χθες δύο ημέρες -πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Τίρανα- ο κ. Ράμα επανήλθε στο ίδιο θέμα με δηλώσεις του για το, ανύπαρκτο για την Αθήνα, ζήτημα, στο συνέδριο των κόμματος των Τσάμηδων.



Πηγή ➤cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου