Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Αποκάλυψη: Εξοπλιστικός πυρετός από Ρώσους και Τούρκους στη Λιβύη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ ήταν παρών στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία την Παρασκευή, ενώ το πρωί του Σαββάτου είχε συνάντηση δύο ωρών με τον Ερντογάν, που του υποσχέθηκε ακόμα μεγαλύτερη πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη κατά του Χάφταρ.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Στην Κωνσταντινούπολη ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών του Εμιράτου του Κατάρ που επίσης συναντήθηκε με τον Λίβυο πρωθυπουργό, ενώ συνεχάρησαν τον Τούρκο πρόεδρο με μηνύματά τους για την τεμενοποίηση της Αγίας Σοφίας οι πρωθυπουργοί του Πακιστάν, της Μαλαισίας και της Σομαλίας.
Στο μεταξύ, Ρώσοι και Τούρκοι ενισχύουν τα οπλοστάσια των δύο αντιμαχόμενων πλευρών του λιβυκού εμφυλίου πολέμου, ενώ λόγω της αναβαθμισμένης εμπλοκής και ανάμιξης της Μόσχας υπέρ του LNA του πολέμαρχου Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη, εμφανίζεται έντονα ενισχυμένη και ορατή η παρουσία των Αμερικανών, μέσω ενεργοποίησης της Διοίκησης των ΗΠΑ για την Αφρική, της γνωστής AFRICOM, με έδρα τη Στουτγάρδη και στρατιωτική παρουσία σε δεκάδες χώρες της αφρικανικής ηπείρου.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα, ρωσικά μεταγωγικά προσγειώνονται τις τελευταίες πέντε ημέρες στη βάση Αλ Τζούφρα/νότια της Σύρτης και μεταφέρουν πολεμικό υλικό στη ρωσική μισθοφορική εταιρία WAGNER που υποστηρίζει τον Χαφτάρ και την αμυντική διάταξη της Σύρτης, γενέτειρας τού επί δεκαετίες δικτάτορα Καντάφι.
Μέσω της βάσης της Σινγκονέλα στη Σικελία, καθώς και από προωθημένες μίνι βάσεις τους σε Νίγηρα και Τυνησία, οι Αμερικανοί παρακολουθούν τις ρωσικές κινήσεις, ενώ οι Τούρκοι (παρά τις «ειδικές» σχέσεις με τους Ρώσους) για να έχουν την «εύνοια» των Αμερικανών τους παρέχουν πληροφορίες για τις κινήσεις των Ρώσων μισθοφόρων στην κεντρική και ανατολική Λιβύη (υπάρχουν φυλές που διαφωνούν με την πολιτική του Χάφταρ και της Αίγύπτου στο Λιβυκό και συνεργάζονται με τους Τούρκους).
Προ ημερών επισκέφθηκε τον Νίγηρα (που συνορεύει με τη Λιβύη από το νότο) ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και συζήτησε περαιτέρω αμυντική συνεργασία με τις πολιτικο-στρατιωτικές αρχές της φτωχής αφρικανικής χώρας. Οι Αμερικανοί επικρίνουν δριμύτατα τη Μόσχα ότι με στρατιωτικά μέσα προσπαθεί να «εκμεταλλευτεί» τα κενά εξουσίας στη χαοτική Λιβύη, ενώ ο επικεφαλής των επιχειρήσεων της AFRICOM, ταξίαρχος των πεζοναυτών Μπράντφορντ Γκέρινγκ παρουσίασε δύο δορυφορικές φωτογραφίες χθες που αποδεικνύουν τη ρωσική παρουσία στη βάση της Σύρτης, που κατά τον Αμερικανό επίσημο «οι Ρώσοι δεν ενεργούν ειρηνευτικο-ανθρωπιστικά αλλά καθαρά συμβατικο-στρατιωτικά».
Επίσης -σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντα- ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΑFRICOM, ταξίαρχος Γκρεγκ Χάντφιλντ σε ενημέρωση που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες το μεσημέρι παρουσίασε με στοιχεία «συστηματικές παραβιάσεις από τη Ρωσία της απόφασης 1970 του ΣΑ/ΟΗΕ του 2011, που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και λοιπού στρατιωτικού υλικού στη Λιβύη». Επιπλέον, πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται στην αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα τα 14 ρωσικά αεροσκάφη MIG 29 και SU-24.
Στο μεταξύ, σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε χθες τηλεφωνική επικοινωνία 40 λεπτών του Ερντογάν με τον Ιταλό πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε για την επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη.
Αίσθηση έχει προκαλέσει -η χωρίς έγκαιρη ενημέρωση και άφιξη χθες το πρωί στη Λιβύη- του γνωστού Γάλλου συγγραφέα και με έντονη παρουσία σε διεθνείς διενέξεις (Κόσοβο-Βοσνία-Σομαλία-Αφγανιστάν-Σουδάν-Μιανμάρ κ.ά.) Μπερνάρντ Ανρί Λεβί στη Μισράτα της Τριπολίτανα. Οι επίσημες αρχές της κυβέρνησης της Τρίπολης έδειξαν αιφνιδιασμένες από την παρουσία του Γάλλου «διαμεσολαβητή», που επέβαινε σε ιδιωτικό αεροσκάφος.
Αρκετές αντιδράσεις υπήρξαν όχι τόσο για το τι επιδιώκει να δει ή αν είναι «εκπρόσωπος» του Γάλλου προέδρου Μακρόν, αλλά κυρίως γιατί είναι εβραϊκής καταγωγής, κάτι που δεν βλέπουν θετικά οι ισλαμικές πολιτοφυλακές στη δυτική Λιβύη. Πάντως, συναντήθηκε χθες το μεσημέρι με αρκετούς Λίβυους στρατιωτικούς που είναι επικεφαλής μονάδων για την επιχείρηση ανακατάληψης της Σύρτης (VOLCΑNO OF RAGE).
Ορισμένες μάλιστα φυλές από τις περιοχές Ζίλτεν, Σουρμάν, Χομς, Τζανζούρ, Αλ Σαχέλ, Αλ Τζαμπούλ και Αλ Ατζαιλάτ διαφωνούν κάθετα με την πρόσφατη επίσκεψη φυλών της ανατολικής Λιβύης στο Κάιρο και οι οποίες φέρεται να υποστηρίζουν την πρόσφατα αναφερθείσα ετοιμότητα για αιγυπτιακή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου