Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Λύκεια: Συνεδριάζουν οι ειδικοί – Τι θα γίνει σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σε… τεντωμένο σχοινί ισορροπεί το τρίτο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα, με νούμερα που προβληματίζουν, νοσοκομεία στο όριό τους και την επιδημιολογική καμπύλη σε υψηλό επίπεδο. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνεδρίαση των ειδικών με βασικό αντικείμενο συζήτησης την επαναλειτουργία σχολείων, με εστίαση στα Λύκεια.

Αποφάσεις δεν αποκλείονται ακόμη και μέσα στην ημέρα – πιθανόν κατά την απογευματινή ενημέρωση όπως έγινε και την περασμένη εβδομάδα – εάν η Επιτροπή καταλήξει σε εισήγηση για άνοιγμα την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου.

Χθες το απόγευμα προηγήθηκε μικρότερη συνεδρίαση, μόνο των επιδημιολόγων, μελών της Επιτροπής, ώστε να εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως συνηθίζεται πριν συγκληθεί η ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν παρουσιάζεται προς το παρόν νεότερη και περισσότερο ανησυχητική αύξηση σε κάποια άλλη περιοχή, πλην όσες είναι ήδη γνωστές και για τις οποίες λαμβάνονται ειδικά μέτρα, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα, η Κοζάνη.

Οι ειδικοί βλέπουν μια σχετική σταθεροποίηση, χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν νέα έξαρση. Μάλιστα, όπως λένε, τα χθεσινά ημερήσια κρούσματα ήταν μεν πάνω από 4000, όπως και την περασμένη Τρίτη, ωστόσο αντιστοιχούσαν σε ρεκόρ ημερήσιων τεστ (75182). Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης θετικότητας ανήλθε χθες σε 5,73%, χαμηλότερα συγκριτικά με άλλες ημέρες. Επομένως, υπό αυτά τα δεδομένα, οι χθεσινές μολύνσεις θεωρούνται λιγότερες συγκριτικά με της περασμένης εβδομάδας και πιθανόν τα 4340 της Τρίτης 30/3 να ήταν το πολυαναμενόμενο «πικ». Πρόκειται, βέβαια, για κάτι που δεν μπορεί να το προσδιορίσει κανείς με βεβαιότητα, ενώ οι επιστήμονες δεν θα εκπλαγούν εάν την άλλη εβδομάδα παρουσιαστεί νέα αύξηση. Ολη η κατάσταση είναι πολύ εύθραυστη, επαναλαμβάνουν, ως αποτέλεσμα της ψυχολογικής κόπωσης που έχει οδηγήσει στη μη τήρηση των μέτρων σε αρκετές περιπτώσεις.

Τα στοιχεία και οι προβολές του γνωστού καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, σε ομιλία του χθες στην Ακαδημία Αθηνών δείχνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο πόσο εύκολο είναι να χειροτερεύσουν και άλλο οι δείκτες και το ΕΣΥ να πιεστεί δραματικά.

Το άνοιγμα των σχολείων, και ειδικά των Λυκείων, που αποτελεί και την κυβερνητική πρόθεση θα είναι, όπως και το λιανεμπόριο, εν μέσω της επέλασης του τρίτου κύματος. Ωστόσο, θεωρείται πλέον απαραίτητη η επανεκκίνηση στο μέτρο του εφικτού και με πολύ αυστηρούς κανόνες ορισμένων δραστηριοτήτων. Η πιθανή ημερομηνία για επαναλειτουργία των Λυκείων είναι η ερχόμενη Δευτέρα, 12 Απριλίου. Με ερωτηματικό είναι οι περιοχές Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης που είναι πολύ πιθανό να «εξαιρεθούν» από το άνοιγμα λόγω επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης.

Οσον αφορά στα υπόλοιπα βήματα, κανείς δε γνωρίζει εάν θα ακολουθήσει άλλο άνοιγμα για τον τρέχοντα μήνα. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στον Σκάι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν το Πάσχα οι μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών εφόσον βέβαια το επιτρέπουν τα δεδομένα, κάτι που είναι πολύ πρώιμο να προβλεφθεί. Οι επιστήμονες πάντως είναι επιφυλακτικοί για κάτι τέτοιο, τουλάχιστον εάν τα δεδομένα συνεχίσουν στο υψηλό επίπεδο. Επίσης, η εστίαση προγραμματίζεται να ανοίξει μετά το Πάσχα, σε εξωτερικούς χώρους.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου