Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Επιχείρηση "Σάρισα" Το σχέδιο σκοπεύει στον συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών...Πλέον, όταν πιάνεται ένας μετανάστης



Police-Voice blog ➤
Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Αποφασισμένο να «χαρτογραφήσει» τις πύλες εισόδου των μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα μας εμφανίζεται το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο αναμένεται από 1η Σεπτεμβρίου να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο «Σάρισα».

Πρόκειται για μία επιχείρηση που θα διαρκέσει 12 μήνες και προβλέπει εντατικούς ελέγχους σε αλλοδαπούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εφαρμοστεί στην Αθήνα, στη Στερεά Ελλάδα, στη Θεσσαλία καθώς και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Αστυνομικές πηγές, μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρουν ότι στο πλαίσιο του σχεδίου θα πραγματοποιούνται οργανωμένοι έλεγχοι με σκοπό τον εντοπισμό τόσο των μεταναστών όσο και κυκλωμάτων λαθροδιακινητών.

«Σε όλους τους νομούς θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα κομβικά σημεία των μέσων μαζικής μεταφοράς. Θα πραγματοποιούνται έλεγχοι σε τρένα, σταθμούς, ΚΤΕΛ, στην Εγνατία Οδό και αλλού» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ποντάρουν στην ανάλυση

Το σχέδιο σκοπεύει στον συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών ώστε η δράση να διακρίνεται από ομοιομορφία ως προς την εκτέλεσή της, για την ουσιαστική αντιμετώπιση των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η ροή παρουσιάζει διαφορετικά χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή, η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύπτουν από τους ελέγχους θα αποτελεί τη βάση αιτιολόγησης του χαρακτήρα και του είδους των μέτρων που θα ληφθούν.

Δηλαδή, τα μέτρα που θα λαμβάνονται και οι τυχόν τροποποιήσεις στην επιχειρησιακή δράση θα υλοποιούνται σύμφωνα με τα συμπεράσματα που θα προκύπτουν από την επεξεργασία των δεδομένων.

Η βάση δεδομένων

Όπως εξηγούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τα στοιχεία που θα προκύπτουν θα εισάγονται σε μια online βάση δεδομένων που θα διατηρείται στο Αρχηγείο και μέσω αυτής θα αναλύονται οι μεταναστευτικές ροές.

Συγκεκριμένα, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται η εξελικτική πορεία των ροών, με απώτερο σκοπό την αξιολόγηση και βελτιστοποίηση του τρόπου δράσης.

«Πλέον, όταν πιάνεται ένας μετανάστης δεν θα μεταφέρεται απλά στα κρατητήρια. Θα υπάρχει ειδικό εξειδικευμένο προσωπικό που θα ασχολείται με την ταυτοποίηση. Συγκεκριμένα θα αναζητεί τη χώρα προέλευσής του, τα χρήματα που κατέβαλε στα κυκλώματα προκειμένου να περάσει τα σύνορα και τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στη χώρα. Στη συνέχεια όλα τα στοιχεία θα εισάγονται στο σύστημα. Η αξιοποίηση των στοιχείων θα βοηθά σημαντικά στις επιχειρήσεις. Θα γίνεται πλήρης ανάλυση και στατικοποίηση. Έτσι θα γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή που έχουμε μεταναστευτικές ροές ώστε να επεμβαίνουμε άμεσα» εξηγούν στο zougla.gr καλά ενημερωμένες πηγές.

Ενίσχυση των υπηρεσιών

Προκειμένου το σχέδιο να εφαρμοστεί και να στεφθεί με επιτυχία, αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά οι υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης (όπου υπάρχουν), με αυτές της Θεσσαλίας, του Έβρου και της Αθήνας να πρωτοστατούν.

Ωστόσο, με δεδομένο το γεγονός ότι, σε αρκετές περιοχές, δεν υπάρχουν επαρκείς δυνάμεις λόγω μετακινήσεων, στο «παιχνίδι» πρόκειται να μπουν και οι ένστολοι που υπηρετούν στην ασφάλεια και στα αστυνομικά τμήματα.

«Όπου δεν υπάρχουν υπηρεσίες συνοριακής φύλαξης, θα γίνεται συνεργασία με τους αστυνομικούς της ασφάλειας και των τμημάτων, η οποία θα περιλαμβάνει ελέγχους και μπλόκα. Ο σκοπός είναι το σχέδιο να λειτουργήσει κάποια στιγμή πανελλαδικά. Να διαμορφωθεί δηλαδή ένα εθνικό σχέδιο μετανάστευσης» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων, κ. Παναγιώτη Χαρέλα, ο οποίος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

«Μετά από δύο χρόνια και ασφυκτικές πιέσεις από την ένωση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, το αρχηγείο εκπόνησε το “Σάρισα”, το οποίο μας βρίσκει σύμφωνους. Είχαμε τονίσει το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Κέντρα φιλοξενίας, θωράκιση των συνόρων και εντατικοποίηση των ελέγχων. Βλέπουμε ότι και το τρίτο κομμάτι πραγματοποιείται. Η ανάλυση των στοιχείων που θα εισάγονται στην βάση δεδομένων θα μπορούν να κατευθύνουν τις αστυνομικές δυνάμεις στις ροές των μεταναστών και των λαθροδιακινητών ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή ➤ zougla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου