Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ 2021 ευχές αγάπης ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα. Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Οι άγιες μέρες που έρχονται ας φέρουν την ευτυχία στο σπίτι σας και ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα.

Χρόνια πολλά. Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος.

Από όλους εμάς τους διαχειριστές στην police-voice gr και τις συνεργαζόμενες  με μας αστυνομικές σελίδες ..ευχές για καλές γιορτές... Καλή Χρονιά σε Όλους σας, χαρούμενες γιορτές με την οικογενεια σας και αυτους που σας αγαπουν με την ευχή ο καινουργιος χρονος να φέρει υγεία, αγάπη Ελπίδα και ειρήνη σε όλο το κόσμο,& για τους εν ενέργεια συνάδελφους μας ήρεμες βάρδιες με ανθρωπινές συνθήκες εργασίας σε μια καλύτερη αστυνομία για την προστασία των Ελλήνων πολιτών

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΧΕΙ Αυτός είναι ο Αλβανός β ια στής Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία,

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, τα στοιχεία ταυτότητας, οι φωτογραφίες και η ασκηθείσα ποινική δίωξη σε βάρος αλλοδαπού για την αξιόποινη πράξη του «βιασμού κατ’ εξακολούθηση, χωρίς τη συναίνεση του παθόντος και γενετήσιες πράξεις με ανήλικο που δεν έχει συμπληρώσει τα δώδεκα (12) έτη».

Ο άντρας συνελήφθη δυνάμει εντάλματος την 14-12-2020, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον (επ) ZEQO (ον) ADRIAN του KRISTO και της MARIA γεννηθέντα την 15-5-1962 στην Αλβανία.Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην άμεση ανάγκη προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματική δράση του κατηγορούμενου, στην πληρέστερη διερεύνηση τέλεσης και άλλων ομοειδούς βαρύτητας αξιόποινων πράξεων σε βάρος απροσδιόριστου εισέτι αριθμού ανηλίκων παθόντων, καθώς και στην ευχερέστερη ικανοποίηση της ποινικής αξίωσης της Πολιτείας για τον κολασμό των εγκλημάτων που τέλεσε. ανωτέρω.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476370 της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας έως την 28-6-2021, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη.

Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

ΠτΔ Σακελλαροπούλου προς τις Ενοπλες Δυνάμεις: Σας ευχαριστούμε, είμαστε ευγνώμονες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια της χώρας, διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου μιλώντας με στελέχη των Ε.Δ. από την Γαύδο ως τον Έβρο αλλά και με στελέχη που βρίσκονται εν πλω σε αποστολή στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Είχαν προηγηθεί τα, διαδικτυακά, κάλαντα από τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων ΡΟΜ «Φάρος του κόσμου» στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης και τα παιδιά του σχολείου Μεγίστης στο Καστελλόριζο, ενώ δέχτηκε ευχές από παιδιά από διάφορα μέρη της χώρας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου αντάλλαξε επίσης τηλεφωνικά ευχές με τους επικεφαλής των επιτηρητικών φυλακίων Στρογγύλης, Γαύδου και των φυλακίων Γεμιστής και “5” στον Έβρο, καθώς και με τους κυβερνήτες των φρεγατών «Νικηφόρος Φωκάς» και «Αδρίας» που βρίσκονται σε αποστολή στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Επίσης, με τους επικεφαλής της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο και 133 Σμηναρχίας Μάχης στο Καστέλλι Πεδιάδας Κρήτης και με τον κυβερνήτη του Λιμενικού Περιπολικού Σώματος «604» που επιτηρεί τη θαλάσσια περιοχή της Σάμου.

Σε όλες τις παραπάνω συνομιλίες, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέφερε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού στις γυναίκες και στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων που εγγυώνται μέσα σε δύσκολες συνθήκες την ασφάλεια της χώρας.

Στη συνέχεια, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο τηλεγράφημα, η κυρία Σακελλαροπούλου επικοινώνησε μέσω δορυφόρου με τους πλοιάρχους των ελληνικών ποντοπόρων πλοίων «Λεωνίδας» και “Athina M” που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό και τους ευχήθηκε καλές θάλασσες.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε, τέλος, τηλεφωνικά και με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Νοτίου Νήσου Νέας Ζηλανδίας Πήτερ Χαλούμη και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά. Στο Νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας ζουν περίπου 400 Έλληνες και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση μεταναστών από την Ελλάδα.

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Άνδρας έβαλε φωτιά στο σπίτι του – Οι Πυροσβέστες και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., απεγκλώβισαν ένα άτομο

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ένα άτομα κλήθηκε να απεγκλωβίσει την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία στα Χανιά έπειτα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα στο Πασακάκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ένοικος της οικίας ο οποίος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα έβαλε φωτιά στο σπίτι.

Οι Πυροσβέστες και η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να απεγκλωβίσουν μία γυναίκα που είναι η μητέρα, του άνδρα αλλά και ένα σκυλάκι.

Λίγο πριν οι Αστυνομικοί, απομάκρυναν από την πολυκατοικία, τους υπόλοιπους ενοίκους για προληπτικούς λόγους.

Ευτυχώς η έγκυρη επέμβαση της Πυροσβεστικής είχε ως αποτέλεσμα να μην επεκταθεί η φωτιά σε παρακείμενα σπίτια.

Πηγή ➤ https://kriti360.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Ανασκόπηση 2020 – Ελληνοτουρκικά: Οι πολεμικές κραυγές της Τουρκίας και οι νίκες της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Το 2020 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά με τις περισσότερες τουρκικές επιθέσεις και προκλήσεις μετά από το 1974. Μόνο που σε κάθε επίθεση η Ελλάδα είχε άμεση και αποτελεσματική απάντηση και η αυγή του 2021 βρίσκει τους Τούρκους στο περιθώριο και τους Ελληνες κερδισμένους σε πολλά μέτωπα.

Αν και κάθε χρόνο η Ελλάδα γίνεται δέκτης της τούρκικης προκλητικότητας τόσο με τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου (FIR) όσο και των θαλασσιών συνόρων το 2020 φάνηκε σχεδόν από την αρχή του 2020 ότι οι προκλήσεις θα ξεπεράσουν κάθε όριο.

Οι Τούρκοι προσπάθησαν σχεδόν με το «καλημέρα» του 2020 να αιφνιδιάσουν την Ελλάδα με  την αρχή να γίνεται στον Έβρο όταν το Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα προσπάθησε να περάσει χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονταν στην δική της μεριά.

Διαδίδοντας fake news πως η Ελλάδα άνοιξε τα σύνορα για την Ευρώπη, αλλά και μισθώνοντας λεωφορεία και ταξί η Τουρκία παρακινούσε πρόσφυγες και μετανάστες να μεταβούν στον Έβρο και συγκεκριμένα στο φυλάκιο των Καστανιών. Εκεί όμως βρέθηκαν μπροστά στους Έλληνες συνοριοφύλακες και στρατιωτικούς που με σθένος εμπόδισαν την όποια παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

Για αρκετές μέρες και νύχτες  πρόσφυγες και μετανάστες με 5την βοήθεια της τούρκικης στρατοχωροφυλακής και αστυνομίας, επιδίδονταν σε έναν ανταρτοπόλεμο κατά των Ελληνικών δυνάμεων. Εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμο.

Οι Eλληνες λένε «ναι» στο κλείσιμο των συνόρων και στις κλειστές δομές

Δείτε εδώ όλο το χρονικό για τον Έβρο  

Την ίδια στιγμή η Τουρκία  συνέχιζε αλλά και συνεχίζει να προκαλεί και στην θάλασσα με έκδοση παράνομων Navtex αλλά και με το ερευνητικό τους  πλοίο Oruc Reis το οποίο παραβίαζε συστηματικά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Και ενώ όλα αυτά ήταν σε πλήρη εξέλιξη έρχεται και η απόφαση Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σόφια στην Κωνσταντινούπολη, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Απόφαση που προκάλεσε περαιτέρω όξυνση και αντιπαραθέσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων.

Αγία Σοφία: Ακάθιστος Ύμνος στη Μητρόπολη Αθηνών την Παρασκευή – Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες

Παρά τις επιστολές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προς τον Ερντογάν να μην αλλάξει το ισχύον καθεστώς, παρά την τοποθέτηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, διαφόρων πολιτικών ηγετών της Ε.Ε. αλλά και της δυναμικής και εμπεριστατωμένης συνέντευξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην εφημερίδα «Washington Post», η θέση της τουρκικής προεδρίας και κυβέρνησης δεν μετατοπίστηκε καθόλου.

Δείτε εδώ όλο το χρονικό για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί   

Λίγες μέρες αργότερα η Τουρκία ξαναστέλνει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis. Ο Αύγουστος του 2020 ήταν «θερμός μήνας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η παρουσία πολλών στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή και από τις δύο χώρες (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία) δημιούργησε κλίμα πολεμικής σύγκρουσης.

Δεκάδες φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου εστάλησαν στην περιοχή για να εμποδίσουν την πορεία του Oruc Reis αλλά και να προστατεύσουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα ενώ από την άλλη φρεγάτες της Τουρκίας συνόδευαν το ωκεανογραφικό.

Το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο με τον κίνδυνο ενός ατυχήματος να είναι παρά πολύ κοντά. Το Oruc Reis συνέχιζε επί μέρες να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για αρκετές μέρες παραβιάζοντας κάθε διεθνές δίκαιο.

Τις εξελίξεις παρακολουθούσαν οι πρεσβείες των χωρών-μελών της Ε.Ε., το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, διάφορα αραβικά κράτη και οι ΗΠΑ.

Από ελληνικής πλευράς, το σύνολο του στόλου ήταν σε συνεχή ετοιμότητα για να αποτρέψει την όποια πρόκληση. Δυνάμεις του στόλου είχαν αναπτυχθεί από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι το Λιβυκό Πέλαγος, ενώ ανακλήθηκαν όλες οι άδειες του στρατιωτικού προσωπικού και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επί μήνες τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν μελετήσει και επικεντρωθεί σε ενδεχόμενες ενέργειες των τουρκικών μονάδων στα διάφορα γεωγραφικά υπόμετωπα.

Την ίδια ώρα με νύχια και με δόντια, ο τουρκικός μηχανισμός δουλεύει ακατάπαυστα, προσπαθώντας να προωθήσει την προπαγάνδα του περί του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» που παρουσίασε η Τουρκία. Αυτό το είδαμε να συμβαίνει όταν η φρεγάτα «Λήμνος» είχε «επακούμβηση» με την φρεγάτα «Kemal Reis» μετά τους λάθους χειρισμούς του Τούρκου καπετάνιου.

Τα τούρκικα ΜΜΕ θέλοντας να «γλυκάνουν το χάπι» μετά το στραπάτσο παρουσίασαν την… ανύπαρκτη ζημιά της φρεγάτας «Λήμνος» σε φωτογραφία ως έναν καρχαρία.

Την ίδια ώρα όμως μια φωτογραφία ντοκουμέντο κάνει την εμφάνιση της και δείχνει την ζημιά που υπέστη η φρεγάτα «Kemal Reis» μετά την «επακούμβηση». Το πλοίο αναγκάστηκε να γυρίζει στην Τουρκία προκειμένου να επισκευαστεί.

Η Ελλάδα καταδίκασε όλες τις προκλητικές ενέργειες της «γείτονος» ενώ έφερε το θέμα των προκλήσεων σε όλους τους διεθνής οργανισμούς  όπως ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και μάλιστα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία τα ξημερώματα της Παρασκευής, 11 Δεκεμβρίου  για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

 Οι κυρώσεις αυτές έχουν σκοπό να τιμωρηθεί η Άγκυρα για τις «παράνομες και επιθετικές» ενέργειές της στη Μεσόγειο εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου», διευκρίνισαν οι διπλωματικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Το κείμενο που συμφωνήθηκε είναι σκληρότερο για την Τουρκία, αλλά περιέχει ελάχιστες αλλαγές στο θέμα των κυρώσεων.

Σύμφωνα με το επίσημο κείμενο, η διεύρυνση της κυπριακής λίστας για «παράνομες δραστηριότητες γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» -και όχι μόνο στην Κύπρο- και γι’ αυτό μάλιστα δίνεται η εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο να «επεκτείνει τον σκοπό της κυπριακής λίστας και γίνεται πιο αναλυτικό στο τι ζητάει από τον Ζοζέπ Μπορέλ και την Κομισιόν: να συντάξει μια έκθεση στην κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας σε πολιτικό, οικονομικό επίπεδο και στις εμπορικές σχέσεις, κάτι που υπονοεί την τελωνειακή ένωση.

Ωστόσο, ο χρόνος χάριτος δίνεται στην Τουρκία ως τον Μάρτιο του 2021 και για να υπάρξει συντονισμός Ε.Ε. – ΗΠΑ στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. Τέλος, το κείμενο ξεκαθαρίζει περαιτέρω ορισμένα σημεία, όπως ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν την επανάληψη των συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό και «αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Θρίλερ στα Βίλια: Ταυτοποιήθηκε η γυναίκα που βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα Σε 38χρονη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σε 38χρονη Κινέζα που είχε εξαφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2020, όταν και είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της ανήκει η σορός που βρέθηκε μέσα σε βαλίτσα στα Βίλια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ολοκληρώθηκε η ιατροδικαστική εξέταση και ο ιατροδικαστής δεν εντόπισε κακώσεις και επειδή το πτώμα ήταν σε προχωρημένη σήψη, η αιτία θανάτου παραμένει απροσδιόριστη.

Όπως αναφέρει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, από την αρχή τα πρώτα στοιχεία έκαναν λόγο για γυναίκα κάτω των 40 ετών, με ύψος περίπου 1,60, καστανά μαλλιά. Οι αστυνομικοί μάλιστα είχαν ανασύρει φακέλους δηλώσεων εξαφάνισης γυναικών του τελευταίου τριμήνου και είχαν επικεντρωθεί σε 20 φακέλους. Στη συνέχεια  εξέτασαν λιγότερους και τελικά κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν το θύμα.

Χθες αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών «σάρωσαν» το σημείο που εντοπίστηκε η βαλίτσα με το σώμα της γυναίκας αναζητώντας στοιχεία.

Η τοποθεσία είναι μερικές δεκάδες μέτρα δίπλα από την Παλαιά Εθνική Οδό στη θέση Κάζα. Ενα μονοπάτι οδηγεί στο δύσβατο σημείο στο οποίο εντόπισαν οι κυνηγοί την βαλίτσα, το οποίο είναι καλυμμένο από θάμνους.

Οι αξιωματικοί διαπιστώνουν την επιμονή του δράστη για απόκρυψη της σορού, 200 μέτρα μέσα σε δασώδη περιοχή, με επιδιωκόμενο στόχο να κερδίσει χρόνο μέχρι τον εντοπισμό της, προκειμένου να καλύψει τα ίχνη του.

Από τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας, δεν προέκυψαν σημάδια εξωτερικών κακώσεων, κάτι που  αναδείχθηκε και σήμερα μετά την νεκροτομή του σώματος από τον ιατροδικαστή Νίκο Καλογριά. Οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν, πάντως, ο θάνατος να είναι ασφυκτικός, από παθολογικά αίτια ή από χρήση ναρκωτικών αλλά αυτό δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί εξαιτίας της προχωρημένης σήψης.

Πηγή ➤ Διαβάστε Περισσότερα »

ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΗΡΩΩΝ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ! “ΣΥΝΗΓΟΡΗΣΑ

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Τη δική του εκδοχή για τα όσα δραματικά συνέβησαν τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου 1996 που κορυφώθηκε η κρίση των Ιμίων δίνει ο Θεόδωρος Πάγκαλος (που εκείνη την περίοδο έφερε την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών) μέσα από το νέο του βιβλίο υπό τον τίτλο «Ίμια / S 300 / Οτσαλάν: Παλεύοντας για την ειρήνη» (εκδόσεις Economia publishing).

Προσπαθώντας να κάνει το άσπρο μαύρο και να φύγει από την ουσία που είναι η κατάληψη ελληνικού εδάφους χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση, ο κ. Πάγκαλος προχωρά σε μία ομολογία για την ελληνική σημαία.

Ο κ. Πάγκαλος αναφέρεται αναλυτικά στο εκρηκτικό επεισόδιο που είχε ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χρήστο Λυμπέρη όταν έγινε γνωστό ότι Τούρκοι κομάντο είχαν αποβιβαστεί στη μια από τις δύο βραχονησίδες, ενώ εξηγεί αναλυτικά και το πώς πάρθηκε η απόφαση να απομακρυνθούν οι σημαίες Ελλάδας και Τουρκίας από την επίμαχη περιοχή.

Γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός στο βιβλίο του:

«Περί τα μεσάνυχτα (σ.σ. Τρίτης 30 Ιανουαρίου προς Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 1996) με ζήτησε στο τηλέφωνο ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ (σ.σ. ο τότε αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών και Καναδικών Υποθέσεων των ΗΠΑ).

»Είχα διαβάσει και ακούσει για αυτόν, δεν ήξερα όμως τίποτα περισσότερο.

»Μου έκανε εντύπωση η ευγένεια και η προσοχή με την οποία μου μιλούσε.

»Ώρες – ώρες σαν να ήταν αυτός υφιστάμενος ως βοηθός υφυπουργός απέναντι σε κάποιον σαν κι εμένα που ήμουν υπουργός, σε μία βέβαια πολύ μικρότερη χώρα.

»Ξεκίνησε λέγοντάς μου ότι αντιλαμβάνεται πως εμμένω στις πάγιες ελληνικές θέσεις για την αποφυγή μιας τυπικής διαπραγμάτευσης με την Τουρκία με αντικείμενο το Αιγαίο και ότι επομένως η πρόταση που μου έκανε πριν από λίγο ο υπουργός του, ο κύριος Κρίστοφερ, δεν έχει καμία ελπίδα.

»Του είπα ότι είμαι πρόθυμος να συζητήσω άτυπα ώρες ολόκληρες τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά εκείνη τη στιγμή, με δεδομένη την κίνηση των στόλων και των αεροπορικών δυνάμεων και των δύο χωρών, αυτό που πρωτεύει είναι η εκτόνωση της κατάστασης και η βαθμιαία απαγκίστρωση από την περιοχή.

»Μου απάντησε ότι θέλει χρόνο για να έρθει σε επαφή με τους Τούρκους και πραγματικά πέρασε σχεδόν μιάμιση ώρα χωρίς να έχω νεότερά του.

»Τότε, περί τις 02.30 το πρωί, μου τηλεφώνησε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου από την πρεσβεία μας στην Άγκυρα, ο κύριος Σταθουλόπουλος, και μου είπε ότι σε συνέντευξη Τύπου η Τανσού Τσιλέρ (σ.σ. πρωθυπουργός της Τουρκίας) είχε ανακοινώσει ότι Τούρκοι κομάντος είχαν αποβιβαστεί και καταλάβει τη μία από τις δύο νησίδες και ότι είχαν ρητή διαταγή να μην πυροβολήσουν πρώτοι, ακόμα και αν οι Έλληνες προσπαθούσαν να αποβιβαστούν στην ίδια νησίδα.

»Τα τηλεφωνήματα αυτά γίνονταν είτε από το χολ του Πολιτικού Γραφείου είτε από ένα απομονωμένο τηλέφωνο που βρισκόταν σε μια γωνία.

»Όταν επέστρεψα στη σύσκεψη και μετέφερα την είδηση, επικράτησε, όπως ήταν φυσικό, πανικός.

»Ο πρωθυπουργός γύρισε προς τον αρχηγό Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Λυμπέρη και χρησιμοποιώντας κατά τρόπο χαρακτηριστικό ένα βαρύτατο επίθετο του είπε:

»”[…] Καλά, δε σου είπα να φρουρηθούν οι δύο νησίδες;”.

Αποσβολωμένος και κατακόκκινος, ο Λυμπέρης ψέλλισε:

»”Δεν μου είπατε και οι δύο, κύριε πρωθυπουργέ. Στη μία υπάρχει φρουρά βατραχανθρώπων. Για την άλλη δεν είχαμε δυνάμεις”.

»Ήταν σαφές ότι έτσι είχε δημιουργηθεί μια νέα κατάσταση, δεν υπήρχε πια μία σημαία στα Ίμια αλλά δύο, συγκυριαρχία δηλαδή, αφού η παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων μιας χώρας επί ενός εδάφους άλλης χώρας είναι ένδειξη κυριαρχίας…».

Συνεχίζοντας την αφήγησή του ο κ. Πάγκαλος γράφει πως «ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης τα είχε κυριολεκτικά χαμένα.

»Ο Λυμπέρης ήταν προφανώς κατώτερος των περιστάσεων.

»Είχε αναλύσει και είχε χειριστεί το γεγονός με την οπτική γωνία του πρώην αρχηγού ΓΕΝ.

»Για αυτόν ήταν ένα ναυτικό επεισόδιο και όφειλε να το αντιμετωπίσει μόνο του το Ναυτικό.

»Αυτή η γραφειοκρατική και συντεχνιακή προσέγγιση τον οδήγησε στην εξωφρενική απόφαση να στείλει στην Ανατολική Ίμια μια ντουζίνα βατραχανθρώπους και να αφήσει τη Δυτική ακάλυπτη.

»Λίγα χιλιόμετρα από το θέατρο των επιχειρήσεων υπήρχε ικανή δύναμη (1.000 τουλάχιστον) κομάντος των ΛΟΚ, όπως διαβεβαίωσαν και στην τηλεοπτική εκπομπή Οι Φάκελοι του Αλέξη Παπαχελά, στο MEGA Channel το 2001, οι στρατηγοί Βούλγαρης και Σπυρίδων, οι οποίοι είπαν ότι οι στρατιωτικοί ήταν έτοιμοι να τους στείλουν στην Καλόλιμνο ή στο Φαρμακονήσι.

»Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, δεδομένου ότι, εκτός από τους βατραχανθρώπους του ναυάρχου Λυμπέρη, που φρουρούσαν την Ανατολική Ιμια, υπήρχε τουρκικός στρατός στη Δυτική Ιμια, η απαγκίστρωση και η εκτόνωση της υπόθεσης έπαιρνε εντελώς άλλες διαστάσεις…».

Ο πρώην υπουργός προσθέτει πως «εκείνη τη στιγμή ο Χόλμπρουκ δεν μου ανέφερε ξανά το θέμα των σημαιών.

»Και εγώ δεν θεώρησα σκόπιμο να το θέσω.

»Οι πατριδοκάπηλοι πάσης φύσεως και διάφοροι άκαπνοι “ελληναράδες” έχουν θεωρήσει μεγίστη προδοσία την αφαίρεση της σημαίας του δημάρχου Καλύμνου από τη νησίδα Ίμια και τη μεταφορά της “εν τιμή” από το αποχωρούν απόσπασμα.

»Η απόφαση ελήφθη αποκλειστικά από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο.

»Είναι αλήθεια ότι εγώ συνηγόρησα υπέρ της αφαίρεσης της σημαίας και είπα ότι σημαία-σύμβολο δεν είναι οποιοδήποτε πανί με τα εθνικά χρώματα βάζει ο καθένας κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες όπου και όποτε του καπνίσει.

»Σημαία-σύμβολο, και μάλιστα κάτω από τέτοιες περιστάσεις, είναι σημαία επίσημη, με σταθερή βάση, γερά προσδεμένη, φρουρούμενη και επιτηρούμενη.

»Υποστήριξα επίσης ότι, εάν αφήναμε τη σημαία του Διακομιχάλη (σ.σ. του τότε δημάρχου Καλύμνου που την είχε τοποθετήσει στις 25 Ιανουαρίου 1996) πάνω στην Ανατολική Ιμια, ήταν πολύ πιθανό, λόγω της καταιγίδας που είχε ξεσπάσει τη δεδομένη στιγμή, ο άνεμος ή τα τεράστια κύματα να την έπαιρναν και να την εξαφάνιζαν.

»Αυτό υπήρξε άλλη μια αιτία για την οποία κατασυκοφαντήθηκα και καθυβρίσθηκα από τους υπερπατριώτες.

»Όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι δεν σκέφτονται ότι, εάν είχε τεθεί επίσημα από την πλευρά μας να παραμείνει η σημαία μας στη μία από τις δύο νησίδες, τότε και οι Τούρκοι θα μπορούσαν να αξιώσουν να μείνει και η δική τους η σημαία στην άλλη, όπου είχαν εγκαταστήσει φρουρά.

»Η συζήτηση περί τη σημαία παραβλέπει το θεμελιώδες γεγονός ότι οι σημαίες ήταν δύο.

»Στη μία νησίδα η δικιά μας, στην άλλη νησίδα η σημαία των Τούρκων.

»Έτσι, όμως, θα ξαναγυρίζαμε στην αρχή του όλου προβλήματος και θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτό που συστηματικά προσπαθούσαμε να αποφύγουμε, δηλαδή τις διαπραγματεύσεις».

Έχετε παρατηρήσει βεβαίως ότι στα παραπάνω που αφηγείται ούτε που πέρασε από το μυαλό του να πολεμήσουμε για τη γη μας, για την κυριαρχία μας.

Παρουσιάζει το γκριζάρισμα που πέτυχε ως δήθεν κάποιο άθλο, για τον οποίο πρέπει να του λέμε και «ευχαριστώ».

Ο κ. Πάγκαλος τέλος διευκρινίζει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου πως «οι υπουργοί Εξωτερικών έχουν μία και μόνο αποστολή: να εξαντλούν τα διπλωματικά επιχειρήματα (διαπραγματεύσεις, και τα λοιπά) για να διασφαλίζουν την ειρήνη.

»Οι πολιτισμένες χώρες στηρίζουν τη διεθνή τους παρουσία σε δύο στιβαρούς άξονες: στην οικονομία τους και στη στρατιωτική τους ισχύ.

»Δεν έχουν δυνατότητα άσκησης αμυντικής πολιτικής οι υπουργοί Εξωτερικών.

»Δεν είναι πρωθυπουργοί ούτε υπουργοί Εθνικής Άμυνας.

»Δεν χαράσσουν, με άλλα λόγια, τη γενική πορεία της χώρας αλλά μόνο μία πλευρά της.

»Ο ρόλος τους αρχίζει και τελειώνει όταν υπάρξει κίνδυνος για την ειρήνη και τη διεθνή παρουσία της χώρας. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε».

Πηγή ➤ https://www.makeleio.gr


Διαβάστε Περισσότερα »

Πήγε για φωτογραφίες και της την… έπεσε ο φωτογράφος! Ο δράστης συνελήφθη

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Ασ ελγείς πράξεις σε βάρος της από φωτογράφο του Ρεθύμνου κατήγγειλε νεαρή γυναίκα στις αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η νεαρή κοπέλα πήγε στο φωτογραφείο της πόλης ζητώντας να βγάλει φωτογραφίες. Ανυποψίαστη όπως ήταν ο φωτογράφος βρήκε την ευκαιρία και προέβη σε ασ ελγείς πράξεις σε βάρος της.

Η κοπέλα όταν κατάφερε και ξέφυγε από τα χέρια του έφυγε σοκαρισμένη, τηλεφώνησε σε φίλο της και τον ενημέρωσε για την σε ξου αλική επίθεση που δέχτηκε, με αποτέλεσμα εκείνος να σπεύσει αμέσως στο φωτογραφείο όπου και ξυλοφόρτωσε τον δράστη.

Κατόπιν μαζί με την νεαρή φίλη του πήγαν στην αστυνομία και κατήγγειλαν το περιστατικό. Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται.

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Χρυσοχοΐδης: Καθολικοί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων - Η αστυνομία θα επεμβαίνει στα πάρτι Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο μετά τις 22.00»

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «δεν θα κυκλοφορεί αυτοκίνητο μετά τις 22.00»  τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη - «Η ΕΛ.ΑΣ δικαιούται παρουσία εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει ποινές» όπου υπάρχει κορωνοπάρτι
Αυστηρό μήνυμα ότι η αστυνομία θα επεμβαίνει στην περίπτωση που παρατηρείται καταστρατήγηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό έστειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Υπάρχουν διάφορες φήμες, όπως υπήρχαν και τα Χριστούγεννα, για κάποια κορωνοπάρτι, συγκεντρώσεις κ.λπ. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν λογικοί άνθρωποι που ασχολούνται με τέτοια πράγματα», επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια των Χριστουγέννων υπήρξε μία «πρωτοφανής και εντυπωσιακή προσαρμογή και πειθαρχεία των πολιτών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν κατηγορηματικός ότι «δεν θα κυκλοφορεί κανρείς μετά τις 22.00 στους δρόμους»
και πως θα υπάρξουν «καθολικοί έλεγχοι παραμονή και ανήμερα την Πρωτοχρονιά».


 

«Αν υπάρχει πληροφορία ότι υπάρχει ένα πάρτι η αστυνομία δικαιούται, συνοδεία εισαγγελέα, να επέμβει» τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

«Θα γιορτάσουμε οικογενειακά ή μόνοι μας, για να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στον θέμα της πανδημίας, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «κάθε γιορτή είναι μία μαχαιριά», σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε σε 15 ημέρες «να κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του εμβολιασμού, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι είναι ένα γιγαντιαίο πρότζεκτ και «πρέπει να είναι όπως οι πανελλήνιες», δηλαδή να είναι άψογη και να μην αμφισβητείται από κανένα.
 Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «αδειάζει» τον Τσαβούσογλου: Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τους S-400 Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA. Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου).

Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ πρόσφεραν 4.660 βασιλόπιτες στο προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν και Θριάσιο (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ και η ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνηςπρόσφεραν χθες και προχθές4660 βασιλόπιτες στο προσωπικό των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικόν και Θριάσιο, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης για το έργο που επιτελούν  και με την ευχή το 2021 να είναι καλύτερο για όλους. Με την κίνηση αυτή, επιθυμία ήταν να ευχαριστήσουν τα νοσοκομεία της Αττικής όχι μόνο για τον υπεράνθρωπο αγώνα στην πρώτη γραμμή κατά του Covid-19 αλλά και για την καθημερινή τους προσφορά σε  όλους εμάς και τις οικογένειές μας.

Η παράδοση πραγματοποιήθηκε ως εξής:

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου,1750 βασιλόπιτες παραδόθηκαν από φορτηγό της εταιρείας στο νοσοκομείο Αττικόν και διανεμήθηκαν στο σύνολο του προσωπικού του. Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου2050 βασιλόπιτες παραδόθηκαν στο νοσοκομείο Σωτηρία και διανεμήθηκαν στο σύνολο του προσωπικού του. Στη συνέχεια τα φορτηγά της εταιρείας μετέβησανστο νοσοκομείο Ευαγγελισμός όπου παραδόθηκαν 600 συνολικά βασιλόπιτεςστο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των κλινικών και των μονάδων Covid 19 του νοσοκομείου. Το δρομολόγιο των φορτηγών ΒΕΝΕΤΗ ολοκληρώθηκε χθες με την επίσκεψη στο νοσοκομείο Θριάσιο όπου παραδόθηκαν260 βασιλόπιτες για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές  που εργάζονται στις κλινικές και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid-19  του νοσοκομείου.

Οι βασιλόπιτες παραδόθηκαν στους υπεύθυνους των νοσοκομείων από τους ποδοσφαριστές  της ΠΑΕ ΑπόλλωνΣμύρνης που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την εταιρεία ΒΕΝΕΤΗσε αυτή την ελάχιστη προσφορά προς τους αφανείς ήρωες του δημόσιου υγειονομικού συστήματος.


ΠΑΕ Απολλών Σμύρνης κατα τη φόρτωση του φορτηγούΠροσωπικό του νοσοκομείου ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με αντιπροσωπεια παικ΄των της ΠΑΕ Απολλων Σμύρνης

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Νέα υπόθεση β ια σμού αναστατώνει τη Ρόδο - Συνελήφθησαν τέσσερις Μητέρα κατήγγειλε ότι η

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Μητέρα κατήγγειλε ότι η 16χ ρονη κόρη της έπεσε θύμα βι ασμού από νεαρούς - Στην υπόθεση εμπλέκονται τα παιδιά πολύ γνωστού επιχειρηματία του νησιού 
Μια υπόθεση  βι ασμού αν ήλικης εξετάζουν οι αστυνομικές αρχές της Ρόδου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η μητέρα μιας 16χρονης κατήγγειλε ότι το παιδί της έπεσε θύμα βι ασμού από νεαρούς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται τα παιδιά πολύ γνωστού επιχειρηματία του νησιού και άλλοι δυο φίλοι τους.

Συγκεκριμένα η μητέρα της 16χ ρονης δέχτηκε μήνυμα από έναν συμμαθητή της κόρης της, στο οποίο, ο νεαρός, της ζητούσε να συναντηθούν για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Κατά τη συνάντησή τους ο συμμαθητής της ανή λικης έδειξε στη μητέρα της μηνύματα σύμφωνα με τα οποία τέσσερα άτομα την έβαλαν σε αυτοκίνητο αν και αρχικά η ίδια δεν ήθελε, την οδήγησαν σε πάρκινγκ του χωριού Σάλακος στην Ιαλυσό Ρόδου όπου ο ένας, ο οποίος είναι και φίλος της τη β ίασε, ενώ δέχτηκε και σε ξου αλικά πειράγματα και από τους υπόλοιπους.

Μετά την καταγγελία της μητέρας στην αστυνομία, όπως αναφέρει και η rodiaki.gr υπήρξε συναγερμός στις αστυνομικές αρχές της περιοχής μιας και συγγενείς της 16χ ρονης κοπέλας μετέβησαν από το χωριό Σάλακο στο χωριό Απόλλωνα απ’ όπου κατάγονται οι νεαροί, οι δυο μάλιστα αν ήλικοι και που αναζητούνταν από την αστυνομία. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής, με τη συνδρομή της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ρόδου κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τέσσερις νεαρούς, τους οποίους προσήγαγαν στην ασφάλεια για να δώσουν καταθέσεις.

Οι δύο από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι άλλοι δύο κρατούνται μέχρι να διευκρινιστεί τι θα γίνει. Οι νεαροί αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ έχει δοθεί εντολή από την εισαγγελία Ρόδου να κατατεθεί ιατρική εξέταση και πραγματογνωμοσύνη για την 16χρ ονη κοπέλα.
Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »

Πωλούσαν τα κυπριακά διαβατήρια σε διεθνείς απατεώνες! Τι δείχνει το πόρισμα για την πολύκροτη υπόθεση του Jho Low

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Εισηγήσεις για άμεση στέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη για τέσσερις περιπτώσεις και για εξέταση του ενδεχομένου στέρησης της κυπριακής υπηκοότητας σε 12 πρόσωπα, εισηγείται η Τριμελής Ερευνητική Επιτροπή σε σχέση με τον έλεγχο των προσώπων που πολιτογραφήθηκαν στα πλαίσια του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Η Τριμελής Επιτροπή αναφέρει στην έκθεσή της, πως από τις 42 πολιτογραφήσεις προσώπων που εξετάστηκαν, όλες πλην δύο περιπτώσεων, που αντιστοιχούν σε επτά πρόσωπα, πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια πολιτογράφησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ:

Ούτε καν υποτυπώδης έλεγχος δεν ασκήθηκε για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις ξένων επενδυτών από τα αρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, τα οποία χαρακτηρίζονται στην έκθεση Καλογήρου ως απλοί διεκπεραιωτές.

Μια λειτουργός στο υπ. Εσωτερικών ανέλαβε όλη την εργασία συμπληρώνοντας ένα τυπικό έγγραφο, ο υπουργός Εσωτερικών έπαιρνε εισήγηση και το Υπουργικό ενέκρινε. Το πόρισμα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα βρίθει τρανταχτών υποθέσεων που «έβγαζαν μάτι» και πέρασαν όμως από όλα τα στάδια, χωρίς στοιχειώδη έλεγχο.

Ακόμη και ο Μαλαισιανός Τζο Λο που καταζητείτο για απάτες πήρε χρυσό διαβατήριο αφού μαζί με άλλους που εμφανίζονταν με διπλά ονόματα ή καταζητούνταν για κομπίνες εκατομμυρίων στη χώρα τους, χαρακτηρίζονταν στις αιτήσεις «ειλικρινής και καλόπιστος».

Το πόρισμα της Επιτροπής Καλογήρου, καίει αρκετούς σε τέσσερις περιπτώσεις που ήδη διερευνώνται από την Αστυνομία. Στέλνει δικηγόρους στο πειθαρχικό και στην Αστυνομία, εταιρείες για ποινικό έλεγχο και λογιστές – ελεγκτές στο επαγγελματικό τους Σώμα. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατούσε, είναι όπως καταγράφεται, σε μια περίπτωση επενδυτής παρουσιαζόταν να ορκιζόταν σε Πρωτοκολλητείο την ώρα που διαπιστώθηκε ότι δεν βρισκόταν καν στην Κύπρο.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του πορίσματος είναι:

  • Δεν γινόταν εξακρίβωση της πηγής εισοδημάτων και των πραγματικών κινήτρων των επενδυτών.
    Δεν είχε γίνει επαρκής έλεγχος για τη γνησιότητα των συστατικών επιστολών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις είτε με ελλιπή βιογραφικά είτε με ψευδή στοιχεία, εν γνώσει μάλιστα συγκεκριμένων δικηγορικών γραφείων.

  • Υπήρχαν περιπτώσεις εκτίμησης πέραν του 200% της πραγματικής αξίας των επενδύσεων όπως για παράδειγμα: Για ακίνητο με εκτιμημένη αξία €800.000 στο Κτηματολόγιο καταβλήθηκαν €5,5 εκατομμύρια. Για ακίνητο εκτιμημένης αξίας €950.000 καταβλήθηκαν €2,25 εκατομμύρια.
    Σε δύο περιπτώσεις δόθηκαν ελλιπή στοιχεία σε σχέση με την καταβολή ΦΠΑ για τα οποία υπάρχει σύσταση όπως διερευνηθούν από το Τμήμα Φορολογίας.

  • Γίνεται αναφορά για αίτηση, η οποία αρχικά είχε απορριφθεί, εντούτοις στη συνέχεια εγκρίθηκε έπειτα από παρέμβαση του τότε υπ. Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

  • Υπήρξε περίπτωση όπου επενδυτής κατέβαλε το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ με πιστωτική κάρτα. Έγιναν 25 συναλλαγές σε διάστημα 30 λεπτών στις 16 Αυγούστου του 2016.

ΕΞΑΛΛΟΥ: Στην έκθεση της Επιτροπής καταγράφονται τέσσερις περιπτώσεις που, όπως αναφέρεται, εξασφάλισαν πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή/και απόκρυψη ουσιώδους γεγονότος για τις οποίες η εισήγηση της Τριμελούς Επιτροπής είναι η άμεση αποστέρηση της ιδιότητας του Κύπριου πολίτη κατ` εφαρμογή του Άρθρου 113(2) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου ή/και παραπομπή στο Γενικό Εισαγγελέα για διερεύνηση τυχόν διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

Επίσης η Επιτροπή, της οποίας μέλη είναι επίσης ο τέως Βοηθός Γενικός Λογιστής Αντρέας Ζαχαριάδης και η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας Έλλη Φλωρέντζου, εκφράζει τη θέση πως σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε 12 πρόσωπα θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της ιδιότητας του πολίτη κατ` εφαρμογή του Άρθρου 113(3)(ε) του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου και κάνει ειδική αναφορά σε τρία άτομα που φαίνεται να καταζητούνται για υποθέσεις κλοπής και απάτης.

Ακόμη προτείνεται από την Τριμελή Επιτροπή,για τις υπόλοιπες πέντε περιπτώσεις, αλλά και για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ήθελε φανεί ως περίπτωση υψηλού κινδύνου, το Υπουργείο Εσωτερικών να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για εξέταση και συνεχή παρακολούθηση (ongoing monitoring) των επενδυτών αυτών, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ότι σε περίπτωση που προκόψουν αρνητικές πληροφορίες στο μέλλον, να εξεταστεί το θέμα από την καθ` ύλη αρμόδια Επιτροπή που θα συσταθεί δυνάμει του νέου νομοθετικού πλαισίου.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών “ουσιαστικά εκτελούσε χρέη διεκπεραιωτή, ήταν κάτι σαν γραφείο αρχειοθέτησης (filing office), χωρίς ουσιαστικές ικανότητες ελέγχου και αξιολόγησης των επενδυτών”.

“Για τους οποιουσδήποτε ελέγχους διενεργούνταν, το Υπουργείο Εσωτερικών φαίνεται να βασιζόταν αποκλειστικά σε τρίτους (τράπεζες, άλλα υπουργεία και υπηρεσίες) και ο ρόλος του περιοριζόταν στη συγκέντρωση των σχετικών εγγράφων (χωρίς να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος του περιεχομένου ή της γνησιότητας αυτών) και η σύνταξη του τυποποιημένου σημειώματος προς το Υπουργικό Συμβούλιο”, προστίθεται.

Όπως φάνηκε από τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν, δεν υπήρχε εξειδικευμένο τμήμα που να ασχολείται με τον έλεγχο των αιτήσεων ή/και ήταν συνεχώς υποστελεχωμένο, χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία ή/και εκπαίδευση, αναφέρει η Επιτροπή.

Σημειώνει πως “με δεδομένη τη σημαντικότητα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, ειδικά κατά τα έτη 2013-2018 που η κυπριακή οικονομία προσπαθούσε να ανακάμψει από την οικονομική κρίση, θα ανέμενε κανείς ότι το καθ` ύλην αρμόδιο υπουργείο θα επένδυε σε ανθρώπινο δυναμικό και συστήματα ούτως ώστε να καταστήσει το επενδυτικό πρόγραμμα πιο αξιόπιστο”.

“Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι σε μια συνηθισμένη μέρα υποβάλλονταν περί τις 5-6 αιτήσεις κατ` εξαίρεση πολιτογράφησης, για τις οποίες υπήρχε πίεση να διεκπεραιωθούν εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, γεγονός που δεν άφηνε περιθώρια για ενδελεχή έλεγχο των αιτήσεων και κατάλληλη έρευνα για τους επενδυτές (background check). Μετά δε την πολιτογράφηση, δεν φαίνεται να διεκπεραιωνόταν η οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια συνεχούς ελέγχου (on-going monitoring) από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών, ούτε καν στις περιπτώσεις όταν εκ των υστέρων λαμβάνονταν αρνητικά δημοσιεύματα ή άλλες αρνητικές πληροφορίες από άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας”, σημειώνει η Επιτροπή.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η Τριμελής Επιτροπή είναι της άποψης ότι το επενδυτικό πρόγραμμα πολιτογράφησης, πρέπει να εφαρμόζει κοινά αποδεκτούς κανόνες δέουσας επιμέλειας, οι οποίοι θα εφαρμόζονται κατά τον ίδιο τρόπο από όλους τους εμπλεκόμενους – τους παρόχους τέτοιων υπηρεσιών, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως σημειώνεται, “ειδικά σε επενδυτικά προγράμματα όπως αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου δύναται να επιτευχθεί πολιτογράφηση του επενδυτή, η άσκηση δέουσας επιμέλειας είναι καθοριστικής σημασίας προκειμένου να επαληθεύσει την ταυτότητα του επενδυτή, το υπόβαθρο του, τις σχέσεις του και τη φήμη του, καθώς επίσης να προσδιοριστεί αν τα κεφάλαια/πλούτος του έχουν αποκτηθεί με νόμιμα μέσα και μπορούν να υποστηριχθούν από την πηγή εισοδημάτων του. Κατά συνέπεια, η σωστή άσκηση δέουσας επιμέλειας θα επιτρέψει στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα να λάβει ενημερωμένες αποφάσεις με βάση τους κινδύνους που συνδέονται με τους αιτητές του προγράμματος”.

“Ένας επενδυτής μπορεί να μην έχει καταδίκες εναντίον του, αλλά σε κάθε περίπτωση τυχόν αρνητικά δημοσιεύματα ή το γεγονός ότι πρόκειται για Πολιτικά Εκτεθειμένο Πρόσωπο θα πρέπει να προβληματίζει και να οδηγεί σε πιο ενδελεχή έλεγχο της αίτησης του”, προστίθεται.

“Πιστεύουμε ότι με τις εισηγήσεις και τις συστάσεις που έχουμε υποβάλει ως Τριμελής Επιτροπή, οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό υλοποιηθεί με την ψήφιση των δύο τροποποιητικών Νόμων και των Κανονισμών, τα κενά που έχουν εντοπιστεί θα εκλείψουν”, αναφέρουν η Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής.

Προσθέτουν πως “τουλάχιστον από πλευράς νομοθετικού πλαισίου, το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα έχει όλα τα εφόδια για να καταστεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, με σοβαρούς ελέγχους και ασφαλιστικές δικλείδες που να αποτρέπουν αναξιόπιστα άτομα από το να το εκμεταλλεύονται. Η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε οι πρόνοιες του νομοθετικού πλαισίου να εφαρμόζονται πιστά, για να αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα”.

Η Επιτροπή σημειώνει πως η εκτελεστική εξουσία οφείλει όπως προβεί στην σύσταση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εξέτασης Αποστέρησης Υπηκοότητας ως προνοεί το άρθρο 113(5) περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποστέρησης υπηκοότητας για τους προαναφερόμενους επενδυτές. Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να προβεί στη σύσταση και στελέχωση Μονάδας Ελέγχου Πολιτογραφήσεων ως προνοεί ο Κανονισμός 11 της Κ.Δ.Π. 379/2020 και η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου οφείλει να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επικαιροποίηση/διόρθωση του Μητρώου Παροχών ως προνοεί ο Κανονισμός 12 της Κ.Δ.Π. 379/2020.

Όπως επισημαίνεται, όταν το Μάρτιο 2020 η Τριμελής Επιτροπή έστειλε τις εισηγήσεις και συστάσεις της για βελτίωση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, στόχος της ήταν η ισχυροποίηση του εποπτικού ρόλου των εμπλεκόμενων φορέων και η σύνδεση του προγράμματος με τον περί Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμο (Ν.188(Ι)/2007).

“Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι πάροχοι υπηρεσιών πολιτογράφησης θα ενεργούν ως πρώτη γραμμή άμυνας αξιολογώντας τους αιτητές εφαρμόζοντας του κανόνες δέουσας επιμέλειας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα λειτουργεί ως δεύτερη γραμμή άμυνας, αξιολογώντας τις αιτήσεις και εντοπίζοντας περιπτώσεις που δεν έπρεπε ποτέ να φτάσουν κοντά του και τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο θα λειτουργεί ως η τρίτη γραμμή άμυνας διατηρώντας την εξουσία για τελική απόφαση επί του θέματος”, προστίθεται.

Στην έκθεση αναφέρεται πως ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής τέθηκαν 12 συνολικά φάκελοι που αφορούσαν 42 πρόσωπα (οι επενδυτές και οι οικογένειες τους).

Η υπόθεση Λο και τι βρήκε η Καλογήρου

-Ο Low υπέβαλε αίτημα για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου στις 6 Ιουλίου 2015.

-Η αίτηση και τα επισυναπτόμενα έγγραφα δεν ήταν πρωτότυπα

-Το πωλητήριο έγγραφο της κατοικίας που αγόρασε έναν 5,000,000 πλέον ΦΠΑ δεν περιλάμβανε τίτλο ιδιοκτησίας αλλά τα σχέδια

-Δύο λογιστές και δικηγόρος υπογράφουν τα έντυπα και δεν φαίνεται να γνωρίζουν τον επενδυτή, ενώ υπάρχει και ψευδής δήλωση ότι αν δοθεί πολιτογράφηση σκοπεύει να διαμείνει στην Κύπρο κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί

-Στο βιογραφικό σημείωμα δεν υπάρχουν εξηγήσεις ή πληροφορίες για να αξιολογηθεί επαρκώς η οικονομική ευρωστία, ούτε παρέχει πειστική εξήγηση γιατί ο επενδυτής είναι σε θέση να καταβάλει πέραν των €5 εκ. για επενδύσεις στην Κύπρο. (την πηγή των εισοδημάτων του)

-Το αίτημα κατ’ εξαίρεσης πολιτογράφησης εγκρίθηκε καθότι το Υπουργείο Οικονομικών έκρινε ότι ο επενδυτής φαίνεται να ικανοποιεί το κριτήριο Α.3

-Το λογιστικό γραφείο όφειλε να λάβει αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία για την προέλευση των χρημάτων

-Η τράπεζα δε φαίνεται να συνέλεξε στοιχεία και πληροφορίες πριν τη σύναψη επιχειρηματικής σχέσης με σκοπό τη δημιουργία οικονομικού πορτραίτου του πελάτη που να επιβεβαιώνουν την προβλεπόμενη κίνηση του λογαριασμού, το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων και των ετήσιων εισοδημάτων, τη σαφή περιγραφή των κυριότερων επιχειρηματικών/επαγγελματικών δραστηριοτήτων/εργασιών. Η τράπεζα δε φαίνεται να εφάρμοσε κατάλληλες διαδικασίες εξέτασης των συναλλαγών και παρακολούθησης των λογαριασμών του επενδυτή

-Διαπιστώθηκε ότι εκδόθηκαν δύο Ερυθρές Αγγελίες εναντίον του. Ζητήθηκαν διευκρινήσεις χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση μέχρι σήμερα

-Το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ενώπιον του την πληροφόρηση ότι επρόκειτο για άτομο που είχε αρνητικά δημοσιεύματα και τύχαινε διερεύνησης για αδικήματα οικονομικής φύσεως από τις αρχές άλλης χώρας. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΣ είχε στην κατοχή του δημοσίευμα ότι ο επενδυτής εμπλεκόταν σε οικονομικό σκάνδαλο

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα Καλογήρου, για την περίπτωση του Μαλαισιανού, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είχε τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί την πολιτογράφηση, επέλεξε να τηρήσει το τυπικό γράμμα του νόμου και αγνοώντας τα σοβαρά αρνητικά δημοσιεύματα προχώρησε στην έγκριση της. Περαιτέρω, η ενημέρωση προς το Υπουργικό Συμβούλιο δεν περιλάμβανε ούτε το δημοσίευμα στο οποίο εμφάνιζε τον επενδυτή να εμπλέκεται στο οικονομικό σκάνδαλο, ως όφειλε.

Συμπερασματικά σε σχέση με την υπόθεση Low το πόρισμα αναφέρει ότι ο επενδυτής φαίνεται να εξασφάλισε την πολιτογράφηση με ψευδείς παραστάσεις ή/και αποκρύπτοντας ουσιώδες γεγονότα όσον αφορά τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και ενόψει του ότι εκδόθηκε εναντίον του διεθνές ένταλμα σύλληψης, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται με διάταγμα να αποστερήσει την ιδιότητα του ως πολίτη της Δημοκρατίας.

Πηγή ➤


Διαβάστε Περισσότερα »