Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Τι λέει το πόρισμα Καταπέλτης ο Συνήγορος, ποινές-«χάδι» στους γιατρούς που αρνήθηκαν να δεχτούν ετοιμόγεννη



Police-Voice blog ➤

Απίστευτη η περιπέτεια μιας νέας γυναίκας που ενώ ήταν ετοιμόγεννη δεν την δέχτηκε ούτε το νοσκομείο της Καστοριάς, ούτε των Γρεβενών

Η γύμνια του ΕΣΥ, η έλλειψη συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ νοσοκομείων, η προκλητική αδιαφορία γιατρών έναντι των ασθενών τους αλλά και έναντι των προϊσταμένων τους, η πεποίθηση ατιμωρησίας στους λειτουργούς του Ιπποκράτη αναδεικνύονται μέσα απο μια ακόμη θλιβερή ιστορία που εκτυλίχθηκε το 2012 σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και η οποία έρχεται στο προσκήνιο σήμερα με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ και της αποστολής του σχετικού πορίσματος στην Εισαγγελία Καστοριάς. Μια ιδιαίτερη και πολύτιμη στιγμή για μια έγκυο γυναικα μετατράπηκε στην πιο δύσκολη, αγωνιώδη και περιπετειώδη διαδικασία της ζωής της, χωρίς δική της υπαιτιότητα, η οποία ευτυχώς είχε αίσια έκβαση.

Πρωταγωνιστές τρεις γυναικολόγοι, μία από το νοσοκομείο Καστοριάς και οι άλλοι δύο από το νοσοκομείο Γρεβενών, οι οποίοι αρνήθηκαν να δεχθούν την ετοιμόγεννη που χρειαζόταν επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το πόρισμα, η γυναίκα διακομίστηκε ξημερώματα Δεκαπενταύγουστου στο νοσοκομείο Καστοριάς έχοντας μπει στη διαδικασία του τοκετού (ωδίνες). Ωστόσο, η εφημερεύουσα γυναικολόγος ανακοίνωσε στην επίτοκο ότι δεν μπορεί να την δεχτεί και να προχωρήσει σε τοκετό διότι δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος. Η γιατρος ειδοποίησε το πλησιέστερο νοσοκομείο όπου εφημέρευε γυναικολογική κλινική, εκείνο των Γρεβενών.

Αφαντος ο γυναικολόγος

Ωστόσο, στο νοσοκομείο Γρεβενών παρότι η γυναικολογική κλινική ήταν σε εφημερία, δεν συνέβαινε το ίδιο και με τον γιατρό! Οι προσπάθειες εντοπισμού του εφημερεύοντος γυναικολόγου αρχικά απέβησαν άκαρπες ενώ όταν τελικά απάντησε, φέρεται να αρνήθηκε να πάει στο νοσοκομείο. Ομοίως και ο έτερος γιατρός φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να προσέλθει στο νοσοκομείο πριν από τις 8 το πρωί που άρχιζε η δική του υπηρεσία.

Το αποτέλεσμα ήταν το νοσοκομείο Γρεβενών όπου είχε σταλεί η επιτοκος, να αρνείται να την παραλάβει και να κάνει εισαγωγή. Η γυναίκα αναγκάστηκε να μεταβεί στην πλησιέστερη ιδιωτική κλινική και να επωμισθεί, εκτός απο την προφανή οικονομική επιβάρυνση, και την ψυχική ταλαιπωρία που αυτή η διαδικασία συνεπαγόταν.

"Γέννησε" μωρό και... καταγγελία

Ωστόσο, η ταλαιπωρημένη πλην ευτυχισμένη νέα μητερα δεν κράτησε τον περιπετειώδη τοκετό της μόνο για εκείνη και τους οικείους της. Προχώρησε σε αναφορά προς τον Συνήγορο του Πολίτη από όπου κινητοποιήθηκε και το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας Βορείου Ελλάδας. Διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ).

Σύμφωνα με το πόρισμα, υπήρξε παράβαση καθήκοντος εκ μέρους των τριών γιατρών γυναικολόγων που ενεπλακησαν στη διαδικασία της παραλαβής και διακομιδής της επιτόπου, και κυρίως του εφημερεύοντος γιατρού στο νοσοκομείο Γρεβενών για τον οποίον υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν βρισκόταν στο νοσοκομείο την ώρα της εφημερίας του και ότι επιπλέον, ενώ ενημερώθηκε για το περιστατικό αρνήθηκε την παροχή περίθαλψης στην επίτοκο.

Καταπέλτης ο Συνήγορος, ποινές - "χάδια" απο το Πειθαρχικό

Η υπόθεση των γυναικολόγων κρίθηκε στα πειθαρχικά συμβούλια της περιοχής τους. Για τη γυναικολόγο του νοσοκομείου Καστοριάς η ποινή που επιβλήθηκε ήταν έγγραφη επίπληξη. Οι δυο γυναικολόγοι του νοσοκομείου Γρεβενών τιμωρήθηκαν για την άρνηση τους να περιθάλψουν την ετοιμόγεννη με 10 ημέρες στέρηση μισθού.

Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη στην έκθεσή του υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής τήρησης των διαδικασιών και των νόμων στα ζητήματα της διακομιδής ή της παραπομπής ασθενών από ένα νοσοκομείο σε ένα άλλο, όταν στο πρώτο νοσοκομείο δεν υπάρχει η δυνατότητα άλλης αντιμετώπισης και αναφέρει ότι κάθε άλλη πρακτική, καθώς και η απουσία από τον τόπο εφημερίας είναι απολύτως απαράδεκτη και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ασθενών καθώς επίσης την αποτελεσματικότητα του ∆ημοσίου Συστήματος Υγείας.

Θεωρεί ότι σε περιπτώσεις σοβαρής παράβασης καθήκοντος, όπως η άρνηση παροχής περίθαλψης σε επείγον περιστατικό από εφημερεύοντα ιατρό, θα πρέπει η διοίκηση να αποδίδει ευθύνες και ποινές που αναλογούν στη σοβαρότητα και στην επικινδυνότητα της παράβασης.

Το πόρισμα της Ε∆Ε απεστάλη στον Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καστοριάς προκειμένου να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες.

Πηγή ➤http://www.protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου