Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Ξινό βγήκε στον Ερντογάν το διπλωματικό επεισόδιο που προκάλεσε με Κύπριο Πρέσβη - Ισχυρό ράπισμα από πρέσβεις Ε.Ε.



Police-Voice blog ➤

- Τιμώμενο πρόσωπο στο Κουβέιτ ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος
- Η δεξίωση δόθηκε την περασμένη Τρίτη προς τιμήν του από τον εμίρη της χώρας
- Ο Ερντογάν έβαλε βέτο στο να παρευρεθεί στη δεξίωση ο Πανίκος Κυριάκου
- Διαμαρτυρήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το περιστατικό 

Τιμώμενο πρόσωπο στο Κουβέιτ ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δεξίωση που έδωσε την περασμένη Τρίτη προς τιμήν του ο εμίρης.

Στη δεξίωση μεταξύ άλλων προσκεκλημένοι ήταν οι ξένοι πρέσβεις. Στο Κουβέιτ συνηθίζεται η πρακτική, οι προσκεκλημένοι να κάνουν χειραψία τόσο με τον εμίρη όσο και με το τιμώμενο πρόσωπο, τότε ήταν που ο Ερντογάν το παράκανε και προκάλεσε το ράπισμα των Ευρωπαίων πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα αυτή.

Στη δεξίωση ήταν καλεσμένος και ο πρέσβης της Κύπρου Πανίκος Κυριάκου, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος ενημερώθηκε για την ύπαρξη του έβαλε βέτο στον εμίρη και ζήτησε να μην παραστεί στο δείπνο ο κ. Κυριακού.

Έτσι, λίγο πριν εμφανιστεί στην είσοδο της αίθουσας ο Κύπριος πρέσβης κυβερνητικός αξιωματούχος του Κουβέιτ τον πλησίασε και τον παρακάλεσε να μην παραστεί στη συνάντηση προκειμένου να διευκολύνει την όλη κατάσταση, ενώ τον ενημέρωσε πως το ίδιο θα έπραττε και ο Αρμένιος συνάδελφός του.

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον κ. Κυριακού αυτή η απόφαση, χαρακτηρίζοντας το γεγονός τελείως αντιδεοντολογικό και υποστηρίζοντας πως σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τα διπλωματικά θέσμια αυτή η συμπεριφορά.

Μετά το περιστατικό ο Κύπριος πρέσβης συγκάλεσε άμεση σύσκεψη των Ευρωπαίων πρεσβευτών που είναι διαπιστευμένοι στο Κουβέιτ, ενημερώνοντας τους για το γεγονός με στόχο να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθεο” υπήρξε άμεση στήριξη στον κ. Κυριακού από την πλευρά των Ευρωπαίων πρεσβευτών, με χαρακτηριστική τόσο την έντονη αντίδραση του Γάλλου πρέσβη, όσο και των υπολοίπων.

Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν να συναποφασίσουν να παραστούν όλοι στη δεξίωση χωρίς όμως να χαιρετήσουν διά χειραψίας τον κ. Ερντογάν, κάτι που εξόργισε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος επίσπευσε την αναχώρησή του από το Κουβέιτ και επέστρεψε προχθές βράδυ στην Άγκυρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία μετά το περιστατικό διαμαρτυρήθηκε, διά του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκου Ζήνωνος, προς τον πρέσβη του Κουβέιτ στη Λευκωσία.

Να σημειώσουμε και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες του “Φιλελεύθερου” όταν το Κουβέιτ είχε επισκεφθεί ο τέως Πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ, τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ποτέ για την παρουσία του Κύπριου εκπρόσωπου στην αντίστοιχη δεξίωση.
Πηγή ➤.newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου