Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η Διοικήτρια του Α.Τ. Κοπανακίου μιλά για το βιβλίο της: "Στη σκιά της σιωπής"



Police-Voice blog ➤
“Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ήξερα ότι θα γράψω” λέει, μιλώντας στην “Ε” η Καλαματιανή Μαρία Καραγιάννη, το πρώτο βιβλίο της οποίας “Στη σκιά της σιωπής”, από τις εκδόσεις “Πηγή”, παρουσιάστηκει την Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 8 το βράδυ, στο
Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ σήμερα θα γίνει η παρουσίασή του στην Κυπαρισσία -μιας και το μεγαλύτερο μέρος του, όπως λέει η ίδια, εκτυλίσσεται στην Ανω Πόλη.
Το βιβλίο “Στη σκιά της σιωπής” άρχισε να κυκλοφορει πανελλαδικά από προχθές, σε εκδήλωση που συντόνισε ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης και μίλησαν ο δικηγόρος Αντώνης Κατσάς και ο φιλόλογος - συγγραφέας Σταύρος Τσαγκαράκης.
- Ποιο ήταν το ερέθισμα για το βιβλίο σας;
“Οπως έχω ξαναπεί, πίσω από τις σελίδες κάθε βιβλίου υπάρχει πάντα και μια άλλη αθέατη ιστορία. Στη δική μου περίπτωση, το έναυσμα ήταν καταλυτικό, ολοκληρωτικό... σε τέτοιο βαθμό, που πλέον τείνω να παραδεχτώ πως τίποτε σε αυτήν τη ζωή δεν γίνεται τυχαία. Δεν σας κρύβω πως ανυπομονώ να μοιραστώ αυτήν την εμπειρία με το κοινό. Ολα στο φως στις 27 Απριλίου...”.
- Πώς συνδυάσατε τη συγγραφή με τις απαιτήσεις της δουλειάς σας, ως διοικήτρια στο Α.Τ. Κοπανακίου;
“Εκ πρώτης όψεως δεν συνδυάζονται. Ισως μάλιστα, για κάποιους, να φαντάζουν δυο ιδιότητες ασύμβατες αναμεταξύ τους. Ομως, με μια δεύτερη σκέψη, θα ανακαλύψετε πως και οι δύο ενασχολήσεις απαιτούν μεθοδικότητα, πείσμα, αφοσίωση, έρευνα και υψηλό αίσθημα της ευθύνης, για να μπορέσει να σταθεί κανείς στο ύψος των περιστάσεων και να διατηρήσει αρμονικές σχέσεις με τη συνείδησή του. Τώρα, πώς συνδυάζονται στην καθημερινότητα είναι ένα καλό ερώτημα. Ο χρόνος πεπερασμένος, η ανάγκη για δημιουργία μάχιμη, οι αντοχές ακόμα ανεξάντλητες και ο ύπνος οριακός. Κάπως έτσι, νομίζω.
Η ίδια η ζωή, η καθημερινότητα, έτσι κι αλλιώς, είναι μια μάχη. Τίποτε δεν χαρίζεται δίχως θυσίες... Γιατί όταν χαρίζεται παύει πια να είναι γοητευτικό”.
- Πόσος χρόνος απαιτήθηκε, από την αρχική ιδέα μέχρι να δείτε το έργο σας τυπωμένο;
“Η ερώτηση που μου κάνετε είναι πολύ σχετική. Θα μπορούσα εύκολα να σας δώσω ένα νούμερο, 9-12-18 μήνες, αλλά αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, νομίζω πως όλη μου τη ζωή προετοιμαζόμουν για αυτήν την στιγμή”.
- Θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος ως “πολιτικό” το βιβλίο σας, στο πλαίσιο της σημερινής συγκυρίας για τη χώρα μας;
“Εξαρτάται τι εννοεί κανείς πολιτικό και υπό ποία γωνία το εξετάζει. Νομίζω πως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως κάθε μας απόφαση, κάθε μας ενέργεια, κάθε έκφανση του βίου μας, έχει πολιτική απόχρωση, έστω και ασυνείδητα. Υπό το πρίσμα αυτό και με δεδομένο ότι στο εν λόγω μυθιστόρημα οι ζωές των ηρώων επηρεάζονται καθοριστικά από τις πολιτικές, ιστορικές και πολιτισμικές συνθήκες της εποχής, το πολιτικό στοιχείο μοιραία είναι υπαρκτό, καταμαρτυρώντας μέσα από την τραγικότητα που παρελθόντος πως η Ιστορία θα επαναλαμβάνεται, όσο η ματαιοδοξία των ισχυρών, τα πάθη και η ηθική κατάπτωση θα ορίζουν τις τύχες των λαών”.
- Τι επιδιώκετε με το έργο σας αυτό, σε ποιους απευθύνεται;
“Μιλώντας γενικά, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η συγγραφή είναι κατάθεση ψυχής, ίσως και μια μορφή διαμαρτυρίας. Αν δεν υπήρχε η κακή ανθρώπινη φύση, δεν θα υπήρχαν κι οι συγγραφείς να προσπαθούν, εις μάτην, αιώνες τώρα, να την εξευγενίσουν. Πιστεύω πως κάθε άνθρωπος έχει τη "θεϊκή" του πλευρά και πως το μόνο που χρειάζεται είναι μια αφορμή, ένας καλός λόγος για να την ανακαλύψει. Ολοι μας μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αρκεί να πάρουμε αυτήν τη γενναία απόφαση. Η μεταστροφή, έστω κι ενός μόλις ανθρώπου, είναι ικανή να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Με ρωτήσατε πού απευθύνεται. Θα σας απαντήσω λέγοντάς σας πως το βιβλίο αυτό δεν έχει φύλο ή ηλικία. Απευθύνεται σε κάθε Ελληνα, σε κάθε Ελληνίδα, που βρίσκεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και η καρδιά τους χτυπά περήφανα και ελληνικά. Απευθύνεται σε όλους εκείνους που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αξίες και ιδανικά, σε όλους εκείνους που τολμούν ακόμα να κοιτούν το φεγγάρι και να ονειρεύονται, προσμένοντας καρτερικά την αληθινή αγάπη”.
- Ετοιμάζετε κάτι άλλο, τι να περιμένουμε στη συνέχεια;
“Το μυαλό μου βομβαρδίζεται διαρκώς από σκέψεις, αλλά αυτήν την περίοδο βρισκόμαστε σε προσωρινή ανακωχή. Η σκέψη υπάρχει, όμως δεν είναι της παρούσας στιγμής. Οταν το έργο "Στη σκιά της σιωπής" αποκτήσει τη δική του φωνή, εκείνη και όποια του προσδώσουν οι αναγνώστες του, τότε ένα καινούργιο ταξίδι θα ξεκινήσει για να θιγούν ζητήματα που μας πονούν και πρέπει να μας αφορούν όλους”.
- Ολοκληρώνοντας, πόσο δύσκολο θα λέγατε ότι είναι για ένα συγγραφέα να γράψει;
 “Σπουδαία ερώτηση. Θα σας απαντήσω δανειζόμενη τα λόγια ενός κορυφαίου συγγραφέα που μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά μου: "Το γράψιμο δεν είναι τόσο δύσκολο πράγμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις μπροστά σε μια γραφομηχανή και να ανοίξεις μια από τις φλέβες σου" (Red Smith)”.

Γράφτηκε από τον  Βασίλης Μπακόπουλος

Πηγή ➤eleftheriaonline.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου