Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ?? Διεθνής έκκληση για ενσωμάτωση των Σύριων προσφύγων στην αγορά εργασίας προκαλεί θυμό στο Λίβανο

ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ?? Διεθνής έκκληση για ενσωμάτωση των Σύριων προσφύγων στην αγορά εργασίας προκαλεί θυμό στο Λίβανο


Police-Voice blog ➤
Στις 24 και 25 Απριλίου έλαβε χώρα η δεύτερη διάσκεψη των Βρυξελλών με θέμα : «Στηρίζοντας το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής». Περισσότερες από διακόσιες ΜΚΟ παρευρέθησαν στις Βρυξέλλες και «προσέφεραν συγκεκριμένες πρακτικές συστάσεις στο υπουργικό μέρος της διάσκεψης στις 25 Απριλίου»1. Στο τέλος της συνδιάσκεψης συνετάχθη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας των κρατών που τους φιλοξενούν είναι υψίστης σημασίας. Αυτό βρήκε αντιδιαμετρικά αντίθετη την κυβέρνηση του Λιβάνου.
Σχεδόν ένα εκατομμύριο καταγεγραμμένοι Σύριοι πρόσφυγες απολαμβάνουν την φιλοξενία της χώρας αυτής. Αυτό έχει ως συνέπεια τη δημιουργία πληθώρας προβλημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η οικονομία φαίνεται να παραλύει και η κυβέρνηση μετά βίας ελέγχει στα σύνορα εντάσεις οι οποίες έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα. Επίσης, οι χριστιανοί του Λιβάνου ανησυχούν ιδιαίτερα για το θέμα, φοβούμενοι ότι οι Σύριοι πρόσφυγες θα παραμείνουν μόνιμα στη χώρα όπως ακριβώς συνέβη με τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συμπληρώσει εβδομήντα χρόνια παραμονής στο Λίβανο. Η πλειοψηφία των Σύριων προσφύγων είναι σουνίτες και υπάρχει φόβος πως η παρουσία τους θα διαταράξει την ήδη ευαίσθητη ισορροπία που υπάρχει μεταξύ των πιστών των διαφορετικών  θρησκευτικών δογμάτων στο Λίβανο.
Ο Πρόεδρος του Λιβάνου Michel Aoun είπε πως η ανακοίνωση των Βρυξελλών έρχεται σε αντίθεση με την εθνική κυριαρχία και το νομικό πλαίσιο που επικρατεί στη χώρα. «Συγκεκριμένα σημεία της ανακοίνωσης θέτουν το Λίβανο σε κίνδυνο, διότι προτείνεται με κεκαλυμμένο τρόπο η μόνιμη εγκατάσταση  των Σύριων προσφύγων στη χώρα μας» : προσέθεσε ο Aoun. Επίσης τόνισε : «Ο Λίβανος επιμένει στην εύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία και η επιστροφή των προσφύγων δεν πρέπει να συνδέεται με τη λύση αυτή».
Ο θυμός της λιβανικής κυβέρνησης προβλέπεται να αυξήσει τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις μέσα στη χώρα.
Όμως, η μαζική επιστροφή των προσφύγων στη Συρία φαίνεται να είναι προοπτική του μακρινού μέλλοντος. Η ανακοίνωση των Βρυξελλών αναφέρει πως η απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Συρία συνεχίζει να οδεύει προς το χειρότερο και ότι ο κίνδυνος που διατρέχουν οι Σύριοι αν γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους είναι σημαντικός.
Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Gebran Bassil, προέτρεψε την διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα κηρύγματα περί ανθρωπισμού και να παύσει να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να παραμένουν στη χώρα. «Η διεθνής κοινότητα αρνείται να δεχθεί πως στη Συρία υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στις οποίες ο πόλεμος έχει σταματήσει εδώ και χρόνια». Ακόμη, είπε : «Αυτοί επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι οι Σύριοι θα βρουν δουλειά στο Λίβανο, ενώ εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούριες θέσεις εργασίας για το λαό μας».
Να σημειωθεί πως το ποσό χρημάτων που λαμβάνει ο Λίβανος από άλλες χώρες και προορίζονται για την οικονομική στήριξη των προσφύγων,  μειώνονται κάθε χρόνο.


1http://www.consilium.europa.eu


Πηγή : www.arabnews.com
www.consilium.europa.eu
Πηγή ➤

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου