Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2021

Γερμανική Βουλή: Πιέσεις για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία - Η κυβέρνηση υπέρ των εξαγωγών

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Γενικότερα το Βερολίνο και ειδικότερα ο Χάϊκο Μάας εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της τακτικής του κατευνασμού


Οι Πράσινοι και η Αριστερά ζήτησαν την ανάκληση της άδειας εξαγωγής υποβρυχίων στην Τουρκία, ενώ παράλληλα ζητούν από τη γερμανική κυβέρνηση να επιδιώξει την επιβολή ενός εμπάργκο και από την ΕΕ, αναφέρει η Deutsche Welle (DW).

Παρά ταύτα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι αμετάβλητη.

Εξίσου ενδιαφέρον, σύμφωνα με την DW, είναι ότι οι Χριστιανοδημοκράτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ετάχθησαν υπέρ της συνέχισης στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Κάτι που σημαίνει ότι η ΝΔ επιβάλλεται να δραστηριοποιηθεί στους κόλπους του ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να δημιουργήσει λόμπινγκ υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, και να έλθει σε επαφή με πρόσωπα που συγγενούς γερμανικού κόμματος που έχουν επιρροή στη Χριστιανοδημοκρατία.

Αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι μετέχουν στο κυβερνητικό σχηματισμό στη Γερμανία, φαίνεται πως μάλλον επέλεξαν την τακτική του Πόντιου Πιλάτου.

Από τη μεριά τους Πράσινοι και Αριστερά προέβησαν σε μια άκρως ενδιαφέρουσα παρατήρηση, στη διάρκεια των συζητήσεων στη γερμανική Βουλή. Ζήτησαν από τη γερμανική κυβέρνηση να μη «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ενώ αποκάλυψαν ότι οι χώρες που μποϋκοτάρουν εντός ΕΕ μια απόφαση για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είναι η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

Η γερμανική Βουλή, σύμφωνα με την Deutsche Welle, συζήτησε το απόγευμα της Παρασκευής προτάσεις που κατέθεσαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των Πρασίνων και της Αριστεράς για την απαγόρευση της εξαγωγής γερμανικών όπλων στην Τουρκία και προπαντός έξι υποβρυχίων της «κλάσης 214» της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp Marine Systems.

Το αίτημά τους είναι παρόμοιο με αυτό που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση επίσημα στο Βερολίνο τον περασμένο Οκτώβριο. Η γερμανική κυβέρνηση το είχε απορρίψει.

«Από στρατηγικής άποψης δεν το θεωρώ το σωστό δρόμο», είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αναφέρει η Deutsche Welle.

Η επιβολή ενός εμπάργκο σε κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ δεν είναι εύκολη. Εκτός αυτού, η Τουρκία θα αναζητούσε άλλους προμηθευτές. Ο κ.Μάας είχε υποδείξει το παράδειγμα της αγοράς του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, όταν η ΗΠΑ αρνήθηκαν να της διαθέσουν δικά της συστήματα.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φώς της δημοσιότητας στον τουρκικό Τύπο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης Μάας στην Τουρκία, η Αγκυρα του ενεχείρισε λίστα με οπλικά συστήματα που είχε έχει ήδη παραγγείλει η γείτων, είτε θέλει να αγοράσει από τη Γερμανία.

Γενικότερα το Βερολίνο και ειδικότερα ο Χάϊκο Μάας εμφανίζονται ως υπέρμαχοι της τακτικής του κατευνασμού της Τουρκίας και της με κάθε τρόπο αποκατάστασης των ευρω-τουρκικών σχέσεων. Εσχάτως, μάλιστα, κατά το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου παραβρέθηκε και ο Νίκος Δενδιας, ο Χ. Μάας, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις στην Τουρκία και ότι αυτές μπαίνουν στην «κατάψυξη».

Τα υποβρύχια

Οπως συνεχίζει η Deutsche Welle, στην ομιλία της στη Bουλή η εισηγήτρια των Πρασίνων, Κάτια Κόιλ, καταλόγισε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι επιδιώκει να καθιερώσει την Τουρκία ως περιφερειακή ηγεμονική δύναμη.

Προμηθεύοντας την Άγκυρα με υποβρύχια, η γερμανική κυβέρνηση τον βοηθά να εκπληρώσει το στόχο του, επισήμανε η κ. Κόιλ. Εκτός αυτού, αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας στις συνομιλίες με την Τουρκία.

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να ανακαλέσει την άδεια -ακόμη και στην περίπτωση που θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και αλληλεγγύη προηγούνται».

Στο κείμενο της πρότασής τους οι Πράσινοι αναφέρουν επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν «παραβιάζει στη χώρα του θεμελιώδη στάνταρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας και ότι ακολουθεί στη Συρία και τη Λιβύη μια πολιτική που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Δεν απείλησε όμως μόνο «στρατιωτικά» την Ελλάδα -«έθεσε πολεμικά πλοία σε γραμμή αντιπαράθεσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», τονίζεται στην πρόταση.

Γερμανικά τανκς στα κατεχόμενα

Εξίσου αιχμηρή ήταν η παρέμβαση της αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Σεβίμ Ντάγκντελεν.

«Παράλογη» χαρακτήρισε την επιμονή της γερμανικής κυβέρνησης να εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή υποβρυχίων στην Τουρκία, από τη στιγμή που το κράτος-μέλος της ΕΕ Ελλάδα τα θεωρεί ως απειλή για την ασφάλειά της.

Το ίδιο «παράλογη» είναι η γερμανική στάση όσον αφορά την Κύπρο, όπου η Τουρκία έχει μεταφέρει στα κατεχόμενα γερμανικά άρματα μάχης Leopard.

Γενικό εμπάργκο

Στη γραπτή επιχειρηματολογία του αιτήματος, η Αριστερά κατηγορεί την Άγκυρα για «νεοοθωμανικές αξιώσεις, που εκτείνονται από τη Βόρεια Αφρική ως την Κεντρική Ασία», όπως και για στρατιωτική στήριξη «εμπόλεμων πλευρών» και τη μεταφορά ισλαμιστών τζιχαντιστών σε πολεμικές ζώνες, όπως για παράδειγμα τη Συρία, τη Λιβύη ή το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση την επιβολή ενός γενικού εμπάργκο όπλων για την Τουρκία που θα αφορά ακόμη και προϊόντα και τεχνογνωσία που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην ανάπτυξη μιας τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Εμπάργκο και από την ΕΕ

Επιπλέον, η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να μη «μπλοκάρει» στην ΕΕ την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ως χώρες που μποϋκοτάρουν στην ΕΕ ένα τέτοιο μέτρο κατονομάζονται η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα. Η Αριστερά ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει προσπάθειες προκειμένου αυτές οι χώρες να αλλάξουν στάση.

Χριστιανοδημοκράτες υπέρ Τουρκίας

Εκ μέρους των κυβερνητικών κομμάτων μίλησαν μόνο βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών. Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών επέλεξε να καταθέσει γραπτώς το κείμενο της ομιλίας του.

Υποστηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή, ο χριστιανοδημοκράτης, Κλάους-Πέτερ Βίλς, επισήμανε πως η Γερμανία και η Τουρκία ανήκουν στο ΝΑΤΟ και συνεπώς δεν μπορεί το ένα μέλος να επιβάλει στο άλλο εμπάργκο όπλων. Εκτός αυτού η Γερμανία θα πρέπει να παραμείνει «αξιόπιστος εταίρος», τηρώντας συμφωνίες που έχει υπογράψει.

Η δε συνάδελφός του στο κόμμα του, Γκίζελα Μαντέρλα, υποστήριξε, πως οι γερμανικές «εξαγωγές όπλων αποτελούν πρωταρχικά ένα μέσο της στρατιωτικής συνεργασίας με στρατηγικά σημαντικούς εταίρους», όπως είναι τα κράτη-μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

«Σε αυτά εξακολουθεί ακόμα να συμπεριλαμβάνεται και η Τουρκία», δήλωσε, για να παραδεχτεί όμως στη συνέχεια πως «ενδεχομένως» σήμερα η γερμανική κυβέρνηση δεν θα είχε εγκρίνει την πώληση υποβρυχίων».

Επίσης επισήμανε πως από το 2016 και μετά η Γερμανία έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Οι προτάσεις των Πρασίνων και του κόμματος Η Αριστερά παραπέμφθηκαν προς περαιτέρω συζήτηση στην επιτροπή Οικονομίας και Ενέργειας.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου