Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Υπουργείο Ναυτιλίας σε ελληνικά πλοία: Να αποφεύγετε τα ιρανικά ύδατα Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤
Ανησυχία ότι το Ιράν θα μπορούσε να προχωρήσει και σε άλλες κατασχέσεις ελληνικών πλοίων, μετά το περιστατικό της Παρασκευής, εκφράζει το υπουργείο Ναυτιλίας το οποίο προβαίνει σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν. 

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Prudent Warrior βρίσκεται αγκυροβολημένο στο ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, ενώ το Delta Poseidon παραμένει προς το παρόν στην ίδια θέση στον Περσικό κόλπο.

Στο Delta Poseidon επιβαίνουν 25 άτομα πλήρωμα μεταξύ των οποίων δύο Έλληνες, και στο Prudent Warrior 23 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων 8 Έλληνες και ένας Κύπριος.

Τα δύο ελληνικά τάνκερ τελούν υπό κατάληψη από τους Φρουρούς της Επανάστασης, ενώ το πλήρωμα παραμένει στα δύο πλοία και τα μέλη είναι καλά στην υγεία τους.

Κυβέρνηση: Εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια το ιρανικό ρεσάλτο στα ελληνικά τάνκερ

«Εντελώς απρόκλητη» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την κατάληψη των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, αποφεύγοντας οποιαδήποτε συσχέτιση με το θέμα του ρωσικού τάνκερ με το ιρανικό πετρέλαιο που δεσμεύτηκε ανοιχτά της Καρύστου.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε τι προκάλεσε το ρεσάλτο και απάντησε:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας, έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέουν στη γύρω περιοχή, έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε αυτή η απαράδεκτη τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μία εντελώς απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και για αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα δύο ελληνόκτητα τάνκερ: Το Ιράν απειλεί με περισσότερες πειρατείες

Στο μεγαλύτερο ιρανικό λιμάνι, το Μπαντάρ Αμπάς, εντός του Περσικού Κόλπου, οδηγείτο το δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior», το ένα από τα δύο ελληνικά τάνκερ που δεσμεύτηκαν από τις ιρανικές Αρχές. Το εν λόγω πλοίο ανήκει στην εταιρία Polembros Shipping Limited, συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη.

Το δεύτερο πλοίο, το «Delta Poseidon», που ανήκει στο στόλο της εταιρίας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, έχει από την Παρασκευή μετακινηθεί εντός των χωρικών υδάτων του Ιράν και παραμένει εκεί αρόδου. Οι «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης», που αποτελούν βραχίονα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν αναλάβει την ευθύνη για το ρεσάλτο στα δύο ελληνικά πλοία.

Οι ναυτικοί έχουν επικοινωνήσει με τις οικογένειές τους και δηλώνουν καλά στην υγεία τους, ενώ ο ιρανικός στρατός τους επέστρεψε τα κινητά τους τηλέφωνα.

Στο «Prudent Warrior» επιβαίνουν είκοσι τρεις ναυτικοί: 15 Φιλιππινέζοι, επτά Ελληνες και ένας Κύπριος. «Είμαστε σε τακτική επαφή με τον πλοίαρχο», δήλωσε στο site TradeWinds διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας στην οποία ανήκει το «Prudent Warrior». Το «Delta Poseidon», από την άλλη πλευρά, έχει 21 Φιλιππινέζους και δύο Ελληνες ναυτικούς.

Διάβημα

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, είχε τονίσει πως «η επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους Διεθνούς Δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία». Το υπουργείο Εξωτερικών έχει από χθες προβεί σε εντονότατο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή δυναμιτίζει τις διμερείς σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ενημερώθηκε άμεσα. «Τα μέλη του πληρώματος των δύο πλοίων, σύμφωνα με την τελευταία επικοινωνία μας, είναι καλά στην υγεία τους. Σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών κάνουμε όλες τις ενέργειες ώστε να απελευθερωθούν οι ναυτικοί και τα πλοία», ανέφερε ακόμη η ανακοίνωση.

Οξυνση

Στο μεταξύ, η Τεχεράνη απείλησε με περισσότερες δεσμεύσεις ελληνικών δεξαμενόπλοιων στην περιοχή. Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση από την Ελλάδα πετρελαιοφόρου που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, σύμφωνα το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείων ειδήσεων Tasnim, που συνδέεται με τους «Φρουρούς της Επανάστασης», προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία, που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, θα κατασχεθούν από το Ιράν εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που κατέσχεσε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν. Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ, ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιό του που μπλοκαρίστηκε ή κατασχέθηκε. Ομως, το περιστατικό με τα ελληνικά πλοία σηματοδοτεί την πρώτη φορά εδώ και μήνες πλοία υπό ξένη σημαία γίνονται στόχος του Ιράν.

Τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο ελληνικά πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Πηγή ➤  https://eleftherostypos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου