Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

ΚΟΚ – Οδήγηση με μπουφάν: Από πρόστιμο μέχρι και αφαίρεση διπλώματος.....

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Διανύοντας τις πρώτες ημέρες του φετινού χειμώνα είναι κάτι περισσότερο από χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι φορώντας μπουφάν στο αυτοκίνητο κινδυνεύουμε με ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Η χρήση του κατάλληλου ρουχισμό όταν βρισκόμαστε πίσω από το τιμόνι ενός οχήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ορίζει την ευκολία, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των χειρισμών μας.

Η γνωστή σε όλους σαγιονάρα ή τα ψιλοτάκουνα αποτελούν ίσως τα πιο ντραχτά παραδείγματα επιλογών που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και να μας στοιχίσουν ακριβά, δεν είναι όμως και τα μοναδικά.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πολλοί από εμάς δεν αφαιρούμε το μπουφάν όταν καθόμαστε στη θέση του οδηγού, γεγονός που είναι σχεδόν βέβαιό ότι θα μας φέρει σε δύσκολη θέση σε έναν ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη 2η παράγραφο του άρθρου 13 του ΚΟΚ, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωμένος να φροντίζει ώστε να έχει πλήρη ελευθερία αναφορικά με τις κινήσεις των άκρων του για να μπορεί να εκτελεί ελεύθερα τους όποιους χειρισμούς είναι αναγκαίοι ώστε να κινείται με ασφάλεια σε δημόσιο δρόμο.

Αν και παρουσιάζεται ασαφές ως προς το πώς θα επιτύχουν πλήρη ελευθερία κινήσεων οι οδηγοί, αφού δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στον τύπο του ρουχισμού που επιτρέπεται κατά την οδήγηση, η κοινή λογική «συμβουλεύει» να οδηγούμε ντυμένοι με ρούχα που δεν περιορίζουν τις κινήσεις μας και ένα χοντρό παλτό ή μπουφάν σίγουρα δεν περιλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία ένδυσης.

Αν οδηγούμε φορώντας το μπουφάν ή το παλτό μας καθιστά πιθανό να δεχθούμε κάποιο πρόστιμο από την Τροχαία σε ενδεχόμενο έλεγχο, ενώ στην περίπτωση που εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα φορώντας ρούχα που περιορίζουν την ελευθερία των κινήσεων μας και αποδειχθεί ότι ο ρουχισμός μας συνέβαλε στο ατύχημα, τότε τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο.

Το πρόστιμο για παράβαση των διατάξεων της 2ης παραγράφου του άρθρου 13 του ΚΟΚ είναι χρηματικό και διοικητικό. Το χρηματικό ανέρχεται στα 100 ευρώ, ενώ επί τόπου αφαιρείται η άδεια ικανότητας του οδηγού για διάστημα 30 ημερών.

Πηγή: carandmotor.gr   https://fimotro.gr/

Πηγή ➤


3 σχόλια:

 1. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ.. ΠΑΙΔΙΑ.. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ.. ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ.. ΑΛΛΟΙΩΣ.. ΟΠΩΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ.. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.. ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ.. ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ.. ΜΑΛΑΚΟ.. ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΣΤΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ.. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ως Έλληνες είμαστε άπαιχτοι, διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο! Φταίνε τα μπουφάν; τα στενά παντελόνια και πουκάμισα; το λάθος νούμερο στηθόδεσμος; Μήπως έπρεπε πυρίμαχη φόρμα και κράνος; Δουλευόμαστε;
  Εδώ κάνουμε μαγικά και γιόγκα με τα κινητά μπροστά στη μούρη μας, ή κρατώντας τα με τη δεξιά γνάθο και τον ώμο, ενώ στρίβουμε αριστερά! Eνώ οδηγούμε σύγχρονο αυτοκίνητο, που κατά 90% έχει bluetooth, δεν ξέρουμε πως να συνδεθούμε ή δεν ξέρουμε καν ότι υπάρχει αυτή τη δυνατότητα.
  Άντε καλά κρασιά. Μια που το ανέφερα, οδηγώ 40 χρόνια κ ποτέ δεν μού 'γινε αλκοτέστ! Ύστερα φταίει το μπουφάν που συνήθως είναι κοντό, ελαφρύ κ βολικό στην οδήγηση. Αλλιώς θα λεγόταν παλτό, καπαρντίνα μέχρι κάτω απ' το γόνατο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έχω διαπιστώσει σε μοτοσυκλέτα, φορώντας το μπουφάν της μηχανής μαζί με το κράνος. Δεν υπάρχει ελευθερία στο γύρισμα του κεφαλιού αριστερά και δεξιά. Μήπως να γίνει κατάργηση του μπουφαν η του κράνους και στην μοτοσυκλέτα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή