Διάφορες Αναρτήσεις

Translate Police-Voice

Police

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Σεισμός στη Σάμο: Θρήνος για τα δύο νεκρά παι διά – Ανησυχία από τους συνεχείς μετασεισμούς

https://www.police-voice.com/


Police-Voice blog ➤

Δύο νεκρά παιδιά, αρκετούς τραυματίες και πολλές καταστροφές σε κτίρια, οδικό δίκτυο και λιμάνια άφησε πίσω του ο σεισμός των 6,7R βόρεια της Σάμου, με τους σεισμολόγους να προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι οι μετασεισμοί που θα ακολουθήσουν θα είναι εξίσου έντονοι και επικίνδυνοι και εφιστούν την απόλυτη προσοχή των πολιτών.

Σε όσα σπίτια παρατηρήθηκαν ρωγμές θα γίνει μια πρώτη καταγραφή ώστε οι κάτοικοι να κοιμηθούν σε ξενοδοχεία, ενώ η σύσταση είναι διπλή: μακριά από επικίνδυνα σπίτια, αλλά όχι κοντά ο ένας στον άλλον λόγω του Covid-19.

Ενα τεράστιο βουητό, και για πολλά δευτερόλεπτα η γη χάθηκε κάτω από τα πόδια. Ο σεισμός των 6,7R έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα, από τη Σάμο μέχρι και την Αχαΐα και την Κρήτη, ακριβώς γιατί ήταν πολύ επιφανειακός, μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος σε ένα ρήγμα γνωστό στους σεισμολόγους, το οποίο μπορεί να δώσει μεγάλους σεισμούς, όπως και έκανε χθες. Οι ισχυροί μετασεισμοί άνω των 5R συνεχίστηκαν χθες στη Σάμο, την Ικαρία και τη Χίος όλο το απόγευμα και το βράδυ.

Περιγραφές-σοκ

Οι περιγραφές των κατοίκων σοκάρουν για την ένταση του φαινομένου. Η θάλασσα φούσκωσε και «μπήκε μέσα» σε όλα τα λιμάνια, ενώ παρέμεινε έτσι αρκετή ώρα μετά το σεισμό. Στο νησί έχει φτάσει ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο καθώς και κλιμάκιο του ΕΚΑΒ έχουν φτάσει στη Σάμο και θα ακολουθήσει και δεύτερο μικτό κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ και της Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών του ΕΚΑΒ. Εντολή να μεταβούν άμεσα από τη Μυτιλήνη στη δοκιμαζόμενη Σάμο έλαβαν αργά το απόγευμα 70 νέοι συνοροφύλακες.

Στο πλαίσιο της ειδικής αποστολής, τους ανατέθηκε η προστασία των περιουσιών όσων πολιτών θα αναγκαστούν να περάσουν το βράδυ σε ξενοδοχεία, για την αποτροπή πλιάτσικου, καθώς και για την ενίσχυση του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες του νησιού με περιπολίες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Σήμερα φτάνει ειδική πτήση με 45 μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών ώστε να γίνουν έλεγχοι στις υποδομές, τα λιμάνια και τα σχολεία.

Επεσε τοίχος

Δύο παιδιά, 17 και 15 χρόνων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, ανασύρθηκαν νεκρά από ερείπια στο Βαθύ της Σάμου. Τα παιδιά περνούσαν από στενό δρόμο και καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε. Παρά τις προσπάθειες να απεγκλωβιστούν ζωντανά από τους διασώστες της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Το σημείο που έχασαν τη ζωή τους τα δύο παιδιά ήταν πολύ στενό και πιθανότατα δεν μπόρεσαν να προφυλαχθούν. «Οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να περιγράψουν όσα νιώθει κανείς απέναντι στην απώλεια παιδιών. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, η σκέψη μας είναι δίπλα στις οικογένειές τους και στον αβάσταχτο πόνο που βιώνουν στη δοκιμαζόμενη Σάμο.

Εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ μέσω του twitter η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δήλωσε ότι «είμαι συντετριμμένη από τον τραγικό χαμό δύο μαθητών από το σεισμό της Σάμου. Οι μαθητές ήταν καθ’ οδόν για το σπίτι τους όταν καταπλακώθηκαν από έναν τοίχο. Τα λόγια φτωχά. Οι σκέψεις μας με τις οικογένειες των παιδιών. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια σε οικείους, φίλους, συμμαθητές».

Στο «Παίδων»

Ενας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα διακομίστηκε αεροπορικώς στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού». Διακομίστηκε επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνα στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους. Ολες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας σε Σάμο και Ικαρία.

«Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας & ΕΚΑΒ σε Σάμο & Ικαρία σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ) του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροιλός», ανέφερε στο twitter ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Τα άλλα ινστιτούτα

Πάντως το Ευρωμεσογειακό και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτιμούν το μέγεθος του σεισμού στα 7 ρίχτερ. Ωστόσο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάνει λόγο για 6,7 ρίχτερ (από 6,6 που ήταν η αρχική εκτίμηση), με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια του νησιού.

Πηγή ➤


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου